10 august 2022-patru ani de la Protestul Diasporei reprimat violent de Guvernul PSD

Date:

Am scris atunci despre ce am simțit în 2018 după ce am văzut reprimarea mitingului Diasporei. A fost o încercare a unui dictator, Liviu Dragnea, care dorea să scape de pedeapsă. Nu retractez un rând scris atunci. PSD a arătat de ce este în stare.

Acum însă, vreau să spun că și USR, partid care a fost trup și suflet cu manifestanții la acest miting, s-a făcut de râs. Pentru USR și PLUS, 10 august 1918 a fost ceea ce venimentele de la Lupeni -1929, Grivița-1933 au fost pentru comuniști. Adică o rampă politică de lansare pentru alegerile din 2020, care i-au adus din parteneri discreți (din noiembrie 2019) în parteneri cu drepturi depline. PSD era în opoziție. Între timp, în 2019, PNL a câștigat europalamentarele, a preluat guvernul în noiembrie 2019, după ce ALDE a votat moțiunea de cenzură iar PSD a plecat în Opoziție. La prezidențialele din 2019, candidatul USR Dan Barna a rămas în afara turului 2. Era semnalul că USR nu a reușit și că momentul 2018 a fost unul pe care nu l-a meritat ca partid.

Totuși, în 2020 a început pandemia de Covid 19 și atitudinea miniștrilor USRPLUS care au pus mâna pe Sănătate, Transporturi, Fonduri Europene, Economie domenii unde se băteau cu o mare cărămidă în piept că sunt maeștri cu studii înalte pe afară a fost una de habarnism ieftin și multă infatuare.

Ca dovadă, în octombrie 2021, USR a plecat cu zarva, aplaudându-se singuri, Nici atunci nu au realizat ce spunea Napoleon: „La Waterloo, înceând cu mine, nimeni nu și-a făcut datoria”..

Nici spitale regionale nu avem încă, deși USR a preluat retorica de la PSD, nici autostrăzi măcar cu tronsoane încheiate și măcar teoretic cu Studiile de Fezabilitate gata, Nu mai contează. Ideea este că în 2021, de Crăciun, dușmanii de moarte PSD și PNL și-au dat mâna în USL 2.0… că pandemie, că venea criza,,, că liberalizarea energiei, asta este… la 3 ani după 10 august 2018, PSD e la guvernare.

Ce nu a priceput USR este că depinde de cei care fac o Revoluție dacă ea devine Glorioasă sau se produce o Restaurație. Ori, în 3 ani de la momentul 10 august, USR a reușit să aducă PSD la putere. Așa cum CDR a făcut în 2000 cu Ion Iliescu, l-a readus la Cotroceni.

Acum, Europa se îndreaptă spre restricții care fac ca tot ce am prins noi în regimul Ceaușescu să fie „pistol cu apă”. Deja actuala coaliție de guvernare s-a pregătit să introducă dictatura, vorba replicii memorabile a lui Ștefan Iordache din „Ticăloșii” – „nu merge cu parul, încearcă cu funia de mătase”…

Una peste alta, din 2018 până în 2022 au trecut patru ani. Adică un ciclu electoral. Unde suntem în 2022? Nu prea departe de 2018 și,pe deasupra cu o secetă cumplită, un război la granița de nord și de sud-est.

USR azi spune că nu va uita „10 august”. În afară de Elena Lasconi de la Câmpulung Muscel, orașul marelui Mușatescu, Nicușor Dan, Allen Coliban, Clotilde Armand sau Dominic Fritz, primari ieșiti din ideologia USR au reușit să copieze modelul PSD..adică administrație pe interese și cu o groază de greșeli. Au ajuns oamenii să-i regrete pe cei de dinainte…

Eu zic că USR a ținut minte „10 august” cât a avut nevoie de putere…să ajungă la ea și să facă ce făcut. PNRR scris de politicienii USR în majoritate este o cruntă dezamăgire…

Nu mai zic nimic de Dosarul 10 august… deocamdată nu s-au terminat cele ale Revoluției, Mineriadelor… și sunt mai bine de 30 de ani de când trenează…Deci, dacă apuc pensia, poate o să vedem cum cel mult, întors de la Parchet, va reajunge la instanțe.

Asta este… Până una alta, să respectăm memoria celor morți, să-i prețuim pe cei răniți…dar să nu uităm cine s-a cățărat pe momentul 10 august 2018.

Florian Olteanu
Florian Olteanu
Istoric, cadru universitar, autor al mai multor cărți si articole pe teme de istorie, cultură, geopolitică, politică internă si externă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Noutati

Subscribe

Publicitate

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Alte stiri

5 octombrie-Ziua Educației

Ziua Educației este zi liberă pentru elevi și profesori....

Zaharia Stancu, scriitorul pe nedrept uitat

La 5 octombrie 1902, la Salcia în Județul Teleorman...

Dinicu Golescu și speranța modernizării

La 5 octombrie 1830, murea boierul luminat Dinicu Golescu....

Vaclav Havel și tradiția rezistenței

La 5 octombrie 1936, se năștea la Praga, în...