11 septembrie 2001-ziua cea mai lungă

11 septembrie 2001 a fost cea mai lungă zi a ultimelor două decenii. În acea dimineață, în SUA, au avut loc atentate teroriste. Turnurile World Trade Center din New York au căzut. O aripă a Pentagonului s-a prăbușit. Cauza a fost ciocnirea unor avioane de pasageri deturnate de teroriști Al Quaeda de aceste obiective. Un al patrulea avion care urma să lovească sediul Președinției, Casa Albă, nu a mai ajuns la destinație. Pasagerii, eroic au luptat cu teroriștii și au părbulit avionul pe câmp.

11 septembrie 2001 a prins Europa într-o după amiază care nu anunța nimic. Se poate spune că în acea zi soarele nu a apus deloc. Televiziunile din lume au stat ațintite asupra SUA.

11 septembrie 2001 a deschis Cutia Pandorei. Timp de 20 de ani, SUA au purtat un război contra terorismului, ca replică, la atacurile din 11 septembrie 2001.

Teroriștii arestați ca având legătură cu ziua de 11 septembrie au fost anchetați la Guantanamo, o bază americană situată într-un punct controlat de ei, în Cuba.

Timp de 20 de ani, au exitat războaie în Afghanistan, Irak, Siria. A urma Primăvara Arabă, în Egipt, Tunisia, Libia, Yemen.

Chiar dacă mulți teroriști au fost prinși, dacă puterea organismelor DAESH, Statul Islamic a fost redusă, în Siria, intervenția Rusiei a făcut ca regimul Assad să reziste. În Irak, Afghanistan, Libia, liderii au căzut.

În Afghanistan, însă, talibanii au revenit, trupele americane retrăgându-se lunile trecute.

În mod cert, 11 septembrie a schimbat lumea. Ameunințarea rămâne, iar SUA și UE reconfigurează strategia de apărare. Valurile de refugiați din Orient s-au oprit numai pe perioada pandemiei,

Există speranța că lucrurile vor merge în direcția bună.

Lasă un comentariu