14 Iulie-Ziua Națională a Franței

Marți, 14 iulie 1789, Paris, Regatul Franței. Sau, mă rog, ce mai rămăsese din el, fiindcă Revoluția începuse. 42 000 de parizieni iau cu asalt Bastilia, vechea fortăreață regală unde Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-la obișnuiau să își țină inamicii politici.

Asaltul parizienilor a fost oficial pentru eliberarea a 7 deținuți. Atâția mai erau în fortăreața care era văzută ca simbolul despotismului din Ancient Regime.

Totuși, Bastilia era și un prețios depozit de arme și muniții iar revoluționarii Parisului de ele aveau nevoie. Arsenalul Bastiliei număra 30000 puști, 12 tunuri și muniție.

Pe 16 iulie, a început demolarea simbolului absolutismului, Ulterior cea mai mare parte din pietrele care formau zidurile din vechea Bastilie au fost folosite pentru Pont de la Concorde, un pod ridicat peste Sena.

Data de 14 Iulie a fost celebrată prima oară ca Zi Națională a Franței la 14 iulie 1880, deci la 91 de ani de la evenimentele revoluționare.

Revenind la timpurile de azi, parizienii vor asista la o paradă cu tema „Să dpm mai departe flacăra!”. Anul trecut,, la 101 ani a murit Hubert Germain legendarul luptător al Rezistenței franceze.

În 2024, după un secol, Jocurile Olimpice vor avea loc din nou la Paris.

Va fi o paradă grandioasă, așa cum numai francezii știu sp facă.

Există multe străzi din România cu numele „Căderea Bastiliei”. Una dintre ele, din București leagă Piața Romană de Bulevardul Iancu de Hinedoara.

Lasă un comentariu