149 de ani de la moartea Mitropolitului Andrei Șaguna

Andrei Șaguna este un nume de referință pentru românii din Ardeal. La origine, Andrei Șaguna a fost aromân, familia sa provenind din Albania de azi, zona Epirului albanez (teritoriu disputat cu Grecia). S-a născut la Miskolc, în 20 decembrie 1808, în nordul Ungariei.

De tânăr, a fost atras de teologie, studiind filosofia, dreptul la Pesta și teologia la Vrsac.

Din 1847 a fost ales episcop ortodox și până la 1873, când a murit, a luptat pentru drepturile politice ale românilor ortodocși și făcând operă de apostolat printre românii din Ardeal, mai ales printre cei din Țara Moților. Despre el s-a afirmat: „„Șaguna a fost un dangăt de clopot care a trezit din amorțire conștiințe și destine, a redat speranțe și vigoare, a pus plugul în brazdă și a dezțelenit ceea ce amenința să devină pârloagă”.

I s-a reproșat în 1847, faptul că nu ar fi avut vreo reacție față de arestarea Ecaterinei Varga, luptătoare româncă pentru drepturi naționale, de către maghiari, ba chiar că el ar fi predat-o autorităților.

Andrei Șaguna și-a trăit ultimii ani la Rășinari, Sibiu, loc de unde provin Octavian Goga și Emil Cioran, decedând aici la 28 iunie 1873. A murit în același an cu Alexandru Ioan Cuza.

Andrei Șaguna este înmormântat în cimitirul Rășinari.

Lasă un comentariu