15 ani fără Florian „Moțu” Pittiș

5 august 2007 este o zi tristă pentru muzica ușoară. Actorul, cântărețul și voice-artistul Florian Pittiș a pierdut lupta cu o boală necruțătoare.

Ni-l aducem aminte din „Veronica”, de la documentarele „Teleenciclopedia” dar mai ales din versurile: „Sunt un frate tânăr care crede în dreptate/Am ochi negri dar am mâinile curate”.

Florian Pittiș a trăit exact cum a cântat: fără compromisuri, urând falsitatea. Sincer când o aud pe Gabriela Firea, când îl văd pe Niculor Dan cum se spală pe mâini de incapacitatea lor congenitală (sunt proști ca noaptea din punct de vedere administrativ și politic), când văd cum numără Daea boabele pe știulete cum văd că Nicolae Ciucă vorbește de creșteri economice de parcă ar fi fumat altceva în loc de tutun, îmi vine să dau la maxim următoarele versuri ale lui „Moțu” Pittiș:

Ne-am saturat de palavre, de carti si filme de soc,
Cu vampe, regi si cadavre, cu stele de iarmaroc.

Ploaia care va veni
Le va potopi pe toate.

Ni-e lehamite de marsuri, de tromboane si plocoane,
De blazoane, de canoane si fasoane.
Fiindca banul si prostia sunt pericole morale
Circul vieti ne-a impus salturi mortale.
Deasupra florilor noastre ciuperca cheama a pustiu,
Din cer cad pasari albastre si totusi nu-i prea tarziu”

Florian Pittiș a cântat despre dreptul la gândire liberă și despre renunțarea la convenții inutile: „Nu contează cât de lung am părul, important e cât de mult gândesc”…

Flrian Pittiș a fost ani de zile artist vocal la „Pasărea Colibri”, încântând zeci de generații cu vocea sa inconfundabilă.

În aprilie 2007, trupa Rolling Stones a venit prima oară la București, iar Florian Pittiș, aflat sub tratament a primit permisiunea medicilor să meargă la concertul care a încântat întreaga suflare „rock-eristică” a României.

A rămas după moartea lui, testamentul și speranța marelui artist: „Ploaia care va veni/Le va potopi pe toate/Să-ncercăm să facem noi/Un oraș fără păcate…”

Lasă un comentariu