160 de ani de la Declarația de Emancipare a lui Abraham Lincoln

Date:

Declarația de Emancipare a fost dată de Președintele SUA Abraham Lincoln (1861-1865). Reprezintă o suită a două decrete date la la 22 septembrie 1862, și respectiv, la 1 ianuarie 1863.

Abraham Lincoln era comandantul suprem al forțelor armate ale SUA (putea emite decrete conform Articolului 2, alin 2 al Constituției SUA) și a decis ca să acorde sclavilor libertate. Primii beneficiarui au fost sclavii care fugiseră din Sud. A fost nevoie de două decrete pentru că primul se referea la toate statele Confederației Americane de Sud (CSA) care rămâneau în stăpînirea Confederației după 1 ianuarie 1863, iar celălalt nominaliza statele unde decretul era valabil.

Evident, fiind război, lucrurile au mers mai prost la început. În 1860, erau 4 milioane de sclavi în Sud, iar aboliționiștii reclamau că statele de graniță nu eliberau sclavii. Și nici statele controlate de Uniune nu au eliberat sclavii inițial. Declarațiile lui Lincoln au declanșat lupta sclavilor care profitând de apropierea armatei Uniunii de Sud, după bătălia de la Gettysburg, au plecat în masă din liniile sudiste unde erau puși să sape tranșee și au trecut la unioniști. Mii de sclavi erau eliberați zilnic acolo unde intra Armata SUA (Nordului).

Abraham Lincoln a fost asasinat la 15 aprilie 1865, după capitularea sudistă de la Appomatox iar la 18 decembrie 1865, Amendamentul 13 al Constituției din 1787 a abolit definitiv sclavia în SUA.

Florian Olteanu
Florian Olteanu
Istoric, cadru universitar, autor al mai multor cărți si articole pe teme de istorie, cultură, geopolitică, politică internă si externă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Noutati

Subscribe

Publicitate

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Alte stiri

5 octombrie-Ziua Educației

Ziua Educației este zi liberă pentru elevi și profesori....

Zaharia Stancu, scriitorul pe nedrept uitat

La 5 octombrie 1902, la Salcia în Județul Teleorman...

Dinicu Golescu și speranța modernizării

La 5 octombrie 1830, murea boierul luminat Dinicu Golescu....

Vaclav Havel și tradiția rezistenței

La 5 octombrie 1936, se năștea la Praga, în...