22 aprilie 1833- nașterea orașului modern Turnu Severin

Date:

Deși Drobeta Turnu Severin are o istorie bogată fiind cel mai vechi oraș al României cu locuire neîntreruptă (pe teritoriul său fiind descoperită cultura Schela Cladovei, printre cele mai vechi civilizații europene, anterioare neoliticului), cetate dacică, apoi castru, municipium roman, colonia romană apoi cetate medievală, centru al Banatului de Severin, el a cunoscut o perioadă de stagnare între distrugerea Cetății în 1526 (urmată de recolacarea populației la Cerneți, devenit capitala Mehedințiului) și anii 1831-1833.

La Cerneți, Tudor Vladimirescu a deținut o culă. Așezarea modestă cu statut de reședință de județ nu se mai dezvoltase.

După momentul revoluționar de la 1821 dar mai ales după Tratatul de la Adrianopol din 1829, Țara Românească, formată din Oltenia și Muntenia a fost ocupată ca și Moldova de trupele ruse, unul dintre guvernatorii cei mai longevivi fiind din 1831 până în 1834, guvernatorul Pavel Liovevici Kisseleff.

Generalul rus Pavel Kisseleff

Pavel Kiseleff - Wikipedia

În martie 1833, generalul rus vine la Cerneți și vizitează ruinele de la Drobeta. Notabilitățile Cernețiului îl întâmpină cu o petiție: austriecii doreau să vină dinspre Orșova și să facă în Oltenia, pe Câmpul lui Sever un șantier naval fiindcă Dunărea era mai lată decât la Orșova. În plus, Dunărea era greu navigabilă la Porțile de Fier (treceau șlepuri pilotate de piloți de cataracte). Astfel, mărfurile dinspre Viena, Bratislava, Buda, Pesta, Belgrad puteau fi descărcate la Orșova, transportate terestru sau cu șlepuri mici și reîncărcate din noul port.

Pavel Kisselef (numele lui aparține celui mai mare cartier al Severinului azi) a înțeles ce însemna apariția unui oraș modern ca port la Dunăre. El a emis un decret (ofis) la 22 aprilie 1833 prin care răspunde afirmativ cererii celor din Cerneți.

„Departamentul dinlăuntru” (Ministerul de Interne) la 27 aprilie 1833, a emis ordinul nr. 2744 către magistratul Cerneţiului, anexând harta și actele moşiei Severin, pentru ca locuitorii din Cerneți să își aleagă locurile unde urmau sp se mute.

Actul din 19 mai 1833 atestă faptul că proprietarii Ion Severineanu şi Bălaşa Fratoştiţeanca. vând moșia lor, autoritățllor statului,

Proprietatea achiziționată de stat cuprindea teritoriul din Câmpia Severinului, dinspre Dealul Trestenicului şi până la apa Banoviţei. Foștii proprietari au păstrat micul teren de pe malul drept al Topolniţei.

Din 1834, administrația și ocupația rusă se retrag (din 1831 și 1832, cele două Principate aveau un fel de constituție-Regulamentele Organice), iar în Țara Românească vine ca domn Alexandru Dimitrie Ghica, acesta conducând până în octombrie 1842.

Alexandru Dimitrie Ghica - Portrete
Alexandru Dimitrie Ghica Domn al Țării Românești (1834-1842)

De numele său se leagă construirea Severinului de către arhitecții Xavier Vilacrosse și Moritz von Ott după 1835 și întemeierea de la 0 a Alexandriei din județul Teleorman, primul oraș care a avut o „constituție” a sa.

În 1841, Turnu Severin devine reședința Județului Mehedinți.

Florian Olteanu
Florian Olteanu
Istoric, cadru universitar, autor al mai multor cărți si articole pe teme de istorie, cultură, geopolitică, politică internă si externă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Noutati

Subscribe

Publicitate

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Alte stiri

5 octombrie-Ziua Educației

Ziua Educației este zi liberă pentru elevi și profesori....

Zaharia Stancu, scriitorul pe nedrept uitat

La 5 octombrie 1902, la Salcia în Județul Teleorman...

Dinicu Golescu și speranța modernizării

La 5 octombrie 1830, murea boierul luminat Dinicu Golescu....

Vaclav Havel și tradiția rezistenței

La 5 octombrie 1936, se năștea la Praga, în...