27 iunie – o dată de referință

La 27 iunie 1709, la Poltava, Țarul Petru cel Mare înfrângea Suedia condusă de Carol al XII-lea. Acesta își va lua cumva revanșa, la Stănilești în 1711, când, refugiat la Tighina, raia turcească la acea dată, a pregătit armata otomană care i-a înfrânt pe ruși și pe moldovenii lui Dimitrie Cantemir.

La 27 iunie 1968, la Praga, începea Manifestul celor 2000 de cuvinte, protest pașnic pentru reformarea regimului comunist. În mai puțin de două luni, se va produce invazia sovietică menită să îl împiedice pe Aleksandr Dubceck să materializeze reformele comuniste. „Primăvara de la Praga” a fost înăbușită de URSS condusă de L I Brejnev în numele doctrinei „suveranității limitate” în cadrul blocului comunist.

Ca un moment simbolic care a precedat căderea Zidului Berlinului (10 noiembrie 1989), la 27 iunie 1989, premierii Austriei și Ungariei înarmați cu foarfece uriașe de tăiat sârma ghimpată, au tăiat primele rețele care creau frontiera militarizată între cele două state din blocuri militare diferite . Astfel, mai cădea o barieră a Războiului Rece.

Lasă un comentariu