27 mai 1600-o dată din calendarul istoric românesc

La 27 mai 1600, un document intern emis de cancelaria lui Mihai Viteazul îl numea pe acesta domn al celor trei Țări Române. În realitate, el fusese recunoscut în Țara Românească și Moldova, ca domn, în timp ce în Transulvania, împăratul Rudolf îl numise căpitan general și guvernator,

Totuși, Mihai Viteazul își luase libertatea ca pe plan intern să guverneze unitar cele trei state unificate în 1599 și 1600.

Nu se știe dacă la Craiova a fost emis acest act, dar craiovenii celebrează pe 27 mai zilele orașului Craiova, legându-se și de momentul 1 iunie 1485, când orașul este atestat prima oară documentar.

Tradițional, Zilele Craiovei erau pe 26 octombrie când este celebrat Sfântul Dumitru, patronul orașului. Ziua se sărbătorește și în prezent, dar se consideră că vara, craiovenii se pot desfășura mai bine când sărbătoresc Cetatea Băniei.

Ucis de dușmanii poporului român, în august 1601, Mihai Viteazul a devenit un simbol, iar Nicolae Bălcescu l-a așezat în postura de model politic dedicându-i o faimoasă biografie, Românii supt Mihai Voievod Viteazul.

Regele Ferdinand a creat Ordinul Militar Mihai Viteazul, cea mai importantă decorație românească, iar Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918 a fost organizată tot acolo în amintirea triumfalei sale intrări în Alba Carolina la 1 noiembrie 1599 după victoria de la Șelimbăr.

Lasă un comentariu