Anevrismul aortic reprezintă o dilatare a unei porțiuni a arterei aorte, vas de sânge principal, de calibru mare, care pornește din inimă și se îndreaptă spre abdomen. În funcție de localizare, anevrismul aortic poate fi toracic sau abdominal. În timp, anevrismul poate crește și se poate rupe, provocând o hemoragie importantă ce poate conduce la deces [1]. Citește în continuare și află care sunt simptomele anevrismului aortic!
Durerea
Durerea este unul dintre cele mai frecvente simptome ale unui anevrism aortic. Dilatarea arterei aorte și creșterea dimensiunilor acestora exercită presiune asupra organelor aflate în apropiere. În funcție de localizarea anevrismului, durerea poate fi resimțită la nivelul abdomenului sau la nivelul toracelui. Cel mai frecvent, la pacienții cu anevrism aortic abdominal, durerea este localizată în abdomen, în zona inferioară a spatelui sau în lateralul abdomenului [1,2], în timp ce pacienții cu anevrism aortic toracic resimt durerea în piept sau în zona superioară a spatelui [3].
Durerea poate iradia înspre zona inghinală, fese sau picioare în cazul anevrismului aortic abdominal [2] sau înspre mandibulă, gât sau brațe în cazul anevrismului aortic toracic [3].
Caracterul durerii variază în funcție structurile asupra cărora anevrismul exercită presiune și poate fi descrisă ca o durere profundă, chinuitoare, care “erodează” sau care pulsează. Durerea poate dura de la câteva ore, până la câteva zile și în general nu este modificată de schimbarea poziției sau de mișcare, deși anumite poziții se pot dovedi mai confortabile decât altele.
Dacă durerea este foarte intensă și s-a instalat brusc, poate semnala ruptura anevrismului aortic și este vital să apelezi serviciul medical de urgență. În absența tratamentului imediat, poate surveni decesul [2].
Dificultăți de respirație
Simptomele respiratorii sunt întâlnite în special în cazul anevrismului aortic toracic. Dificultățile de respirație pot fi însoțite și de răgușeală sau de alte modificări ale vocii, precum și de tuse. Instalarea bruscă a dificultăților de respirație poate fi cauzată de ruperea anevrismului și reprezintă o urgență medicală!
Scăderea tensiunii arteriale
Scăderea tensiunii arteriale apare brusc și este cauzată de hemoragia severă consecutivă ruperii anevrismului aortic. Scăderea fluxului de sânge către toate organele conduce la apariția altor simptome ce întregesc tabloul rupturii anevrismului. Hipotensiunea arterială poate fi însoțită de accelerarea frecvenței cardiace (tahicardie), instalarea amețelii, a dificultăților de respirație și pierderea stării de conștiență. În acest caz, acordarea asistenței medicale trebuie făcută cât mai rapid, fiecare minut fiind important pentru viața pacientului [2,3].
În concluzie, anevrismele aortice cresc, în general, încet de-a lungul timpului și pot fi complet lipsite de simptome, fiind astfel dificil de diagnosticat. În cazurile în care simptomele apar, ele pot fi nespecifice, similare celor întâlnite în diferite afecțiuni digestive sau cardiovasculare. Dacă te confrunți cu vreun simptom nou apărut, fără o cauză evidentă, nu ezita să te adresezi medicului cât mai curând pentru a beneficia de un diagnostic corect!
Surse informative
- “Abdominal Aortic Aneurysm Overview.” NHS Choices, NHS, 21 May 2020, www.nhs.uk/conditions/abdominal-aortic-aneurysm/.
- “Abdominal Aortic Aneurysm (AAA) Symptoms.” Stanford Health Care (SHC) – Stanford Medical Center, 1 Aug. 2018, stanfordhealthcare.org/medical-conditions/blood-heart-circulation/abdominal-aortic-aneurysm/symptoms.html.
- “Thoracic Aortic Aneurysm.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 5 May 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thoracic-aortic-aneurysm/symptoms-causes/syc-20350188.