marți, decembrie 6, 2022
AcasăIstorie32 de ani de...

32 de ani de la Reunificarea Germaniei

La 3 octombrie 1990, DDR, fosta Germanie de Est sau RDG se unea cu Bundesrepublik deutschland, Republica Federală Germania. Căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989 a dat startul trecerii libere din Berlinul de Est, capitala RDG în Berlinul de Vest, enclava occidentală din Estul comunist.

Încă din anii 70, Cancelarul vest-german Willy Brandt a inițiat Ostpolitik, politica de deschidere spre Est, dar avansul a fost lent iar un scandal de spionaj care a dovedit că șeful lui de cabinet era agent secret al STASI, securitatea RDG.

Cancelarul Helmuth Kokl a obținut de la SUA-George H Bush și URSS-Mihail Gorbaciov dreptul de reunificare. RFG cu capitala la Bonn a schimbat mărcile est-germane la paritate cu mărci vest-germane deși cursul era de 60 pheningi vest-germani la o marcă est-germană. Egon Krenz, suucesorul lui Erich Honeker, liderul est-german a încurajat unificarea.

Data de 3 octombrie 1991 este Zua Națională a Germaniei. Unirea RDG cu RFG a însemnat prima extindere spre Est a Comunităților Europene, predecesoarele Uniunii Europene de azi. Până ÎN 1994, trupele sovietice s-au retras din RDG.

În câțiva ani, noul stat și-a mutat capitala la Berlin, cinstruind complet sedii federale noi.

- Publicitate -

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Noutati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.