5-6 august 1929- Reprimarea grevei de la Lupeni din 1929

La 5-6 august 1929, a avut loc o grevă a minerilor de la Lupeni. Minerii munceau 12-14 ore pe zi, iar condițiile erau jalnice. Cu numai câțiva ani înainte, o explozie ucisese aproape 100 de mineri fiindcă patronii pentru a economisi păcura de la instalațiile de aerare nu le puneau în funcțiune iar puțurile nu aveau personal de întreținere pentru aerisire.

O altă cauză majoră a fost aceea a nerezolvării conflictului de muncă dintre minerii din Valea Jiului şi societăţile carbonifere. Patronii lor refuzay încheierea noului contract colectiv de muncă, în care minerii doreau incluse: ziua de lucru de opt ore, mărirea salariilor cu 40 la sută, revizuirea salariilor pe categorii, distribuirea retroactivă a unui procent de 15 la sută din veniturile societăţii, desfiinţarea amenzilor.

Lupta dintre grevişti şi militarii și jandarmii trimişi să restabilească ordinea, pe 6 august, a dus la deschiderea focului asupra minerilor, 22 fiind ucişi şi alţi 58 răniţi.

Greva de la Lupeni a fost momentul în care a început să urce steaua familiei hunedorene Patilineț. În noiembrie 1923, în familia unui luptător grevist, înscris în mișcarea comunistă, s-a născut viitorul om forte, adjunct al lui Nicolae Ceaușescu, Vasile Patilineț, creatorul serviciilor secrete de după 1968.

Deși azi se sărbătoărește Ziua Minerului, Complexele Energetice Hunedoara și Oltenia, motoarele pe cărbune ale energeticii românești sunt lovite crunt de interesele caracatiței globaliste care îi sponsorizează pe aventurierii siniștri și amatori de senzații narcomane de la USR. Când băieții ăștia fumează ierburi, se apucă și văd șobolani, lăcuste și alte „goange” pe care vor să le protejeze, probabil să le includă în meniul românilor. Executantul servil al globaliștilor, Octavian Berceanu s-a ocupat personal să se închidă cariera de la Roșia.

Germania relansează producția de cărbune, la noi, gașca lui Drulă, Barna și Cioloș, acest aventurier mitoman agronom care vrea altă cârciumă pe post de partid (REPER, de parcă dacă o prostituată scrie pe ea „călugăriță”, lumea o crede…) luptă ca minele să se închidă. Termocentrala Rovinari este pe punctul să se închidă pentru că nu mai există aprovizionare constantă cu cărbune, în timp ce Ișalnița deja s-a închis.

Așadar, acum 93 de ani, minerii și-au vărsat sângele pentru a putea da României cărbune. În 1977, au aruncat cu pietre după Ceaușescu. Ion Iliescu, folosindu-l pe Miron Cozma a reușit în 10 ani de la Revoluție să distrugă mineritul românesc, iar cei de acum încearcă să distrugă ceea ce a mai rămas acum când valoarea energetică a cărbunelui revine în atenție în state ca Germania de exemplu.

Oare ce vor mâncătorii de goange și fumătorii de cânepa bunicii de la USR? Să ne vindem zdrențele de pe noi să cumpărăm cărbune de la Germania? Ori să vindem minele pe nimic și să exploateze alții?

Fumătorii ăștia de leuștean au blocat construirea unor hidrocentrale pe Olt și Jiu care erau aproape gata tot ca să crească goangele și miriapozii.

Claudiu Năsui membru al unei familii de „băieți deștepți”care știe de soarta multor sume de bani ale României după 1989 din comerțul exterior a vrut să dăm pe nimic acțiunile Combinatului din Ucraina, Krivoi Rog. culmea, înainte de război. Oare ce indicații primise Claudiu Năsui? Nu cumva el vindea pe nimic ce aveam acolo, iar cumpărătorii la tratatul de pace să ceară despăgubiri ca și cum combinatul funcționa ca nou?

Nu degeaba globaliștii lui Cioloș care fumează toate buruienile posibile vor să scoată istoria națională din școli, să nu se știe că pentru cărbunele pe care ei vor să-l dea gratis Occidentului a curs mult sânge de miner.

Lasă un comentariu