Deschiderea unui mic atelier de mobilă în garajul tău sau într-un spațiu închiriat poate însemna o nouă idee de afacere extraordinară sau practicarea unui hobby. Preferăm să credem că va deveni o afacere născută din plăcerea ta de a lucra cu lemnul. De ce?
Pentru că oamenii din ziua de astăzi achiziționează piese de mobilier aproape în fiecare zi și nu există un moment mai bun de a investi într-un astfel de atelier. De asemenea, investițiile în imobiliare sunt în creștere și, pe măsură ce oamenii se mută în noile lor locuințe, ar avea nevoie de dulapuri de bucătărie, scaune, canapele, mese și tot felul de piese de mobilier unice și personalizate conform designului dorit și stilului lor de viață.
Acest articol cuprinde 5 etape pentru deschiderea unui mic atelier de mobilă.
- Înțelegerea industriei de mobilă
Un raport de cercetare realizat de IBISWorld în trecutul recent, a clasificat industria prelucrătoare de lemn în două categorii majore: industria producătoare de mobilă de uz casnic și industria producătoare de mobilier de birou la nivel comercial. Pentru fiecare categorie, oamenii au început să aibă preferințe individuale, adică să renunțe la generic pentru produse cât mai apropiate de personalitate lor (mobilă personalizată).
Astfel, mobilierul nu mai este utilizat doar pentru confort, ci este folosit ca un accesoriu de amenajare, de înfrumusețare a locuinței.
- Alegerea tipului de mobilă produs
Datorită evoluției accelerate și schimbărilor din societate, piesele de mobilier nu mai sunt doar piese de depozitare sau care să ofere confort. Prin înțelegerea industriei de mobilă și a nevoilor consumatorilor, poți alege dintre diferite nișe de prelucrare a lemnului pentru producerea mobilei:
- Mobilier pentru copii;
- Mobilier pentru baie și bucătărie;
- Mobilier pentru spațiul de birou;
- Mobilier de grădină și exterior;
- Mobilier de lux;
- Mobilier DIY, cum este Ikea;
- Mobilier reciclabil etc.
Pentru un atelier mic de mobilă, concentrarea pe o nișă a industriei este esențială pentru ca volumul de muncă să nu devină copleșitor. Mai ales dacă ai doar câțiva angajați.
- Crearea planului de afaceri
Această etapă este esențială pentru succesul atelierului de mobilă de la început. Ca orice alt plan de afaceri, acesta funcționează ca un ghid strategic cu toate aspectele esențiale: misiunea, obiectivele afacerii, competiția, previziunile financiare, investițiile și inventarul.
Un atelier de mobilă necesită un plan bine stabilit, în special pentru inventar. Există foarte multe materiale utilizate pentru prelucrarea și finisarea mobilierului și, de aceea, trebuie să asiguri atelierul cu toate necesare. În plus, trebuie să te gândești că mulți dintre viitorii tăi clienți nu dispun de o formă de transport, mai ales pentru piesele mari de mobilier. Așa că vei dori să le oferi acest serviciu, contracost sau nu, investind într-o autoutilitară cu platformă pentru transportul în siguranță și în timp util.
- Angajarea forței de muncă corespunzătoare pentru nevoile afacerii
Partea bună a acestei afaceri este că nici măcar nu trebuie să ai cunoștințe în domeniu pentru a putea deschide un mic atelier de mobilă. Poți angaja oameni cu specializări în prelucrarea și finisarea lemnului, în arhitectură și design, tapițerie, dulgherie și testeri de produse care să se ocupe de aspectele tehnice ale afacerii.
- Crearea planului de marketing
După ce totul este stabilit și afacerea ta urmează să fie deschisă pentru public, există un aspect vital de care ar trebui să te ocupi în continuare – strategia de marketing.
Este dificil să supraviețuiești fără un plan de marketing, în special în industria de mobilă, unde oamenii s-au obișnuit deja cu anumite produse ale marilor producători. Astfel, o strategie bună de marketing te-ar ajuta să creezi notorietatea și vizibilitatea necesară pentru micul tău atelier de mobilă. Iar de aici, afacerea se poate dezvolta fără încetare.