5 Mituri despre aparatul dentar și tratamentul ortodontic

Nu ești mulțumit de zâmbetul tău, ai vrea să începi un tratament ortodonic, dar spusele multor oameni te-au pus pe gânduri? Articolul acesta îți va fi de ajutor pentru a diferenția realitatea de miturile care se spun.

Mitul nr.1 – Aparatul dentar/tratamentul ortodontic este dureros

Fiecare situație ortodontică este diferit și fiecare pacient poate să reacționeze diferit la tratamentul ortodonic. Însă în majoritatatea cazurile, pacienții cu nu se confruntă cu dureri.

Aplicarea aparatului dentar nu este deloc dureroasă, însă veți resimți o ușoară presiune pe dinți.

În unele cazuri, pot să apară ușoare dureri sau sensibilități ale dinților, la 48/72 de ore de la aplicarea aparatului dentar, deoarce dinții încep să se miște în os. Aceste sensibilități dispar de regulă după 2/3 zile.

Pe tot parcursul tratamentul ortodonic nu veți resimți dureri, și doar ușoare presiuni pe dinți după ședințele periodice de activare a aparatului dentar.

Mitul nr. 2 – Aparatul dentar nu este eficient la adulți

Nu există o vârstă limită de începere a tratamentului ortodonic. Aparatul dentar funcționează la orice vârstă, atâta timp cât pacientul are dinții sănătoși.

Este însă de preferat ca un tratament ortodonic să înceapă de la o vârstă mai fragedă, nu pentru că este mai eficient și pentru că durata tratamentului ortodonic poate să fie una mai scurtă.

Mitul nr. 3 – Putem să vorbim despre tratament ortodonic doar la copiii de peste 11 ani care au toți dinții permanenți erupți

Prima vizită la medicul ortodont este bine să fie efectută în jurul vârstei de 6-7 ani, când încep să erupă primii dinți permanenți. La această vârsta dacă este cazul unei anomalii dento-maxilare (copilul are maxilarele prea mici pentru dinții care urmează să erupă, sau madibula prea în față sau prea în spate față de maxilar) tratamentul ortodonic va dura mai puțin, oasele fiind mai maleabile și răspunzând mai bine la tratament.

Mitul nr.4 – Tratamentul ortodontic durează foarte mult

Durata tratamentului este influențată de situația ortodontică a pacientului și colaborarea lui cu medicul ortodont pe parcursul întregului tratament – nerespectarea vizitelor periodice de activare a aparatului dentar pot să prelungească apariția rezultatului final.

In cazurile minore în care este nevoie doar de alinierea dinților, tratamentul ortodontic se poate finaliza chiar și în câteva luni.

Mitul nr. 5 – Purtarea aparatului dentar este inutila pentru că după încetarea tratamentului ortodonic dinții oricum se vor deplasa în poziția inițială.

După îndepărtarea aparatului dentar, pacienții trebuie să poarte aparatele de contenție (gutierele) aproximativ 4-6 luni.

În acest fel dinții sunt împiedicați să se deplaseze spre poziția inițială.

Lasă un comentariu