Motorul utilajului dumneavoastră este conceput să funcționeze în cele mai dificile condiții. Totuși, pentru a funcționa corect acesta are nevoie de inspecții și întreținere regulată.
Aflați din articolul următor ce piese motor au nevoie de mai multă atenție, astfel încât să aibă o durată de viață cât mai lungă.
Lichidele
Pentru a vă asigura de o eficiență maximă a motorului este important să verificați des nivelurile de lichide. Uleiul de motor, lichidul de răcire și uleiul de transmisie au nevoie de inspecție zilnic. Nu durează mult să faceți această verificare, dar contează extrem de mult pentru motorul dumneavoastră.
Dacă observați că nivelul fluidelor este scăzut, atunci acesta trebuie completat. De asemenea, echipamentul trebuie verificat pentru eventuale scurgeri sau probleme legate de consumul de ulei.
Filtrele
Majoritatea utilajelor își desfăsoară activitatea în locații cu praf și murdărie. De aceea, filtrele au nevoie de verificări regulate, pentru că atunci când sunt murdare pot face mai mult rău decât bine motorului.
Filtrul de aer are rolul de a se asigura că aerul care intră în motor este curat. Filtrul de combustibil este și el o componentă importantă, ce trebuie inspectată vizual pentru a obține cele mai bune rezultate. Filtrul hidraulic ajută la menținerea uleiului hidraulic curat, contribuind astfel la minimizarea uzurii.
Filtrele ar trebui verificate zilnic și înlocuite conform recomandărilor producătorului. Nu așteptați până când apare o problemă pentru a le inspecta, mai ales dacă vă doriți un echipament performant.
Pompa de apă
O altă componentă vitală pentru motor este pompa de apă. Dacă aceasta nu funcționează corect, va fi afectat atât motorul utilajului cât și accesoriile asociate.
Este recomandat să inspectați cu atenție pompa, asigurându-vă că nu prezintă semne de uzură. În cazul în care aceasta este avariată, cel mai bine este să o înlocuiți cât mai repede posibil. Altfel, pot apărea scurgeri de lichid de răcire, care duc la supraîncălzirea motorului.
Bateria
Atunci când verificați o baterie JCB 3CX, asigurați-vă că suprafața acesteia este lipsită de umiditate și de murdărie. De asemenea, conexiunile bateriei trebuie inspectate pentru semne de coroziune și înlocuite dacă sunt deteriorate.
Este util să faceți un test de încărcare a bateriei, în special înainte de anotimpul rece. Dacă depozitați utilajul pentru o perioadă mai lungă, nu uitați să activați întrerupătorul de deconectare a bateriei, dacă există, pentru a evita descărcarea.
Sistemul de răcire
Dacă sistemul de răcire are probleme, atunci nu va putea îndepărta căldura din motor. Drept urmare, vor apărea defecțiuni și în final avarierea motorului. Pentru a preveni supraîncălzirea este recomandat să vă asigurați că sistemul de răcire funcționează corect.
În plus, contează foarte mult să păstrați radiatorul curat și să înlocuiți lichidul de răcire o dată pe an. De asemenea, este o idee bună să efectuați teste anuale de presiune pentru sistemul dumneavoastră de răcire. Dacă utilizați mult utilajul, ar putea fi nevoie să faceți acest lucru chiar mai des.