Anxietatea apare atunci cand nu avem tipul de control pe care l-am dori asupra vietii. De exemplu, anxietatea apare in mod natural atunci cand conduci pe un drum inzapezit si realizezi ca masina ta incepe sa alunece; pe masura ce masina aluneca, nu detii controlul dorit.
Putem experimenta stari de anxietate cand nu detinem controlul in orice tip de situatie, inclusiv la locul de munca, in relatii si ca urmare a pandemiei actuale. De asemenea, putem experimenta anxietate atunci cand ne imaginam evenimente viitoare pe care este posibil sa nu le putem gestiona. Poti sa fii anxios si sa arati in continuare calm, sa te comporti normal si sa realizezi lucruri importante. Anxietatea nu inseamna neaparat sa arati sau sa te comporti ca o persoana anxioasa. Din pacate, anxietatea nu afecteaza doar adultii, putand sa fie o problema des intalnita si la cei mici, caree experimenteaza de-a lungul perioadei de crestere o multime de temeri si frici, determinate de situatii reale sau imaginare.
Iata 5 semne care arata ca un copil sufera de anxietate:
1. Are ganduri concentrate pe un anumit tip de pericol sau amenintare. In general, copiii care sufera de anxietate sunt foarte tematori, gandindu-se mereu la faptul ca se pot rani, ca o persoana draga poate fi ranita sau ca se va rade de ei.
2. Se confrunta cu dureri cronice sau cu o problema de sanatate care a aparut intr-o perioada de stres.
Anxietatea la copii este resimtita adeseori la nivelul corpului. Explicatia este simpla: in perioade de stres, corpul devine mai incordat, fiind mereu pregatit de atac sau de fuga. Tocmai de aceea, copiii anxiosi vor avea dureri de stomac, de cap, o stare de oboseala continua sau chiar voma si diaree.
3.Are un comportament agitat.Atunci cand sufera de anxietate, copilul devine nelinistit. Aceasta neliniste se manifesta prin plans, tremurat, ascuns dupa parinti sau stare de agitatie.
4. Tinde sa se retraga din mediul social si este foarte sensibil la respingere. Adeseori, copiii care sufera de anxietate ajung sa isi petreaca foarte mult singuri, fiindu-le teama ca vor fi respinsi de cei din jurul lor;
5. Are probleme legate de somn.Stresul si anxietatea pot cauza probleme de somn sau pot inrautati alte probleme, cum ar fi adormirea sau profunzimea somnului.
De asemenea, copilul poate sa izbucneasca in plans sau sa aiba stari de furie, poate avea sentimente de tristete si neputinta sau nu se poate concentra asupra activitatilor sale uzuale.
Cum poate fi ajutat un copil cu anxietate?
Parintii trebuie sa il ajute sa depaseasca starea nejustificata, adoptand mai multe obiceiuri sanatoase:
- O alimentatie sanatoasa;
- Diverse activitati creative;
- Inscrierea la diverse sporturi;
- Incurajarea de incepere a unui jurnal
- Apelarea la un psihoterapeut. ( Recomandam Mindmed.ro )