6 august 1945, ora 08.15: Moartea vine din cer peste Hiroshima

Al Doilea Război Mondial se terminase în Europa. SUA și URSS se gândeau cum să atace ultimul aliat al Reichului, Japonia care se încăpățâna să reziste. Proiectul secret „Manhattan” propunea crearea unei arme atomice de mare putere. Înainte de 1 august 1945, se realizaseră două bombe nucleare „Little Boy” și „Fatman”.

6 august 1945 a fost data la care colonelul aviator Paul Tibbets (1915-2007), membru al 393d Bomb Squadron, Missouri a pilotat bombardierul botezat Enola Gay, care a lansat prima bombă nucleară din istorie Asupra orașului Hiroshima. Inițial în primăvara lui 1945, au fost alese 6 ținte. Hiroshima avea port, un mare depozit de muniție și armament și o mare infrastructură industrială. Orașul era clasificat ca țintă de maximă importanță

  • La ora 7:09 bombardierul botezat Enola Gay (bombardier greu B-29 Fortress), a pornit cu 600 km pe oră respectând o altitudine de 9.467 metri (31.060 ft), în misiunea clasificată ca fiind „specială de luptă nr. 13”. Plafonul fiind acoperit de nori, ceea ce făcea imposibil de identifact avionul de la sol, colonelul a declarat că este gata să lanseze bomba.
  • La ora 8:15 bomba Little Boy-Băiețelul  ( cu o lungime de 3 metri și un diametru de 71 cm, 4.000 kg – 64 kg de uraniu 235 -echivalentul a 12 kiloton de explozibil TNT) a fost lansată . Avionul a fost iluminat de o lumină mai puternică decât a soarelui. Ținta bombei era Podul Aioi. Ciuperca ar fi trebuit să se înalțe la 600 de metri deasupra solului, dar „Little Boy” a căzut la o distanță de 260 de metri de obiectiv, ratând ținta. La impact, a avut loc o explozie atomică de 10 kilotone. A creat un glob de foc având un diametru de mai mulți kilometri.
  • La ora 8:16, 66 000 de locuitori ai Hiroshumei au fost omorâți și 69 000 au fost răniți. Punctul vaporizării totale a măsurat 1 km în diametru. Distrugerea totală a afectat o zonă cu diametrul de 1,8 km. Pagube importante au fost provocate pe o zonă cu diametrul de 3,5 km. La 4 km, totul era inflamabil a ars. La 9 august 1945, a venit rândul orașului Nagasaki să fie lovit de o bombă atomică, a doua și ultima lansată până în prezent într-un conflict militar.

SUA și Marea Britanie au folosit bombardamentele convenționale asupra unor ținte strategice contra Germaniei, Italiei, României, Japoniei. În 1 august 1943, au avut loc bombardamete asupra Văii Prahovei-zona petroliferă. În aprilie 1944, Severinul, Brașovul, Bucureștiul, Ploieștiul au fost afectate de explozii puternice provocate de bombardamente. Au fost lovite gări, depozite dar și zone civile. Au fost lovite și zone unde s-au refugiat românii din Basarabia și Bucovina de Nord.

Anglo-americanii au lansat bombe convenționale și asupra orașului Dresda, întreg orașul fiind distrus.

De ce a fost bombardată Japonia cu bombe atomice? Deja americanii erau în conflict discret cu URSS și prin bomba atomică (netestată până atunci de teama spionajului URSS și Reichului) au vrut să arate că dispun de un arsenal puternic, nou, atomic, ucigător ceea ce le-ar fi oferit locul 1 la negocierile post-belice. Totuși, URSS a avut partea leului și în Japonia și în Europa de Est. Stalin i-a cerut cercetătorului Igor Kurceatov să demareze cercetările pentru ca URSS să aibă o bombă nucleară.

Lumea intra în era atomică. La circa un deceniu de la momentul 1945, bomba cu hidrogen, pe alt sistem decât Little Boy și Fat Man, lansate în Japonia, se afla în dotarea SUA și URSS.

Lasă un comentariu