AcasăImobiliare - Constructii6 tipuri de borduri și ce trebuie să știi despre ele

6 tipuri de borduri și ce trebuie să știi despre ele

Bordurile sunt elemente esențiale în diverse proiecte de amenajare exterioară, precum alei pietonale, curți, căi de acces etc., iar în lipsa acestora finalizarea unui pavaj nu este posibilă. Există o varietate de tipuri de borduri, care se diferențiază în funcție de rolul și forma lor. Este important să cunoști aplicațiile acestora pentru a fi sigur că faci alegerea potrivită pentru proiectul tău. Descoperă în rândurile de mai jos 6 tipuri de borduri și ce informații este util să știi despre fiecare!

Tipuri de borduri în funcție de rolul lor

Bordurile sunt un element esențial al infrastructurii străzilor, drumurilor și aleilor sunt folosite pentru a delimita o suprafață pavată și a menține structura de rezistență stabilă. Iată tipurile de borduri în funcție de rolul acestora!

Borduri rezidențiale

Acestea sunt adesea folosite în zonele locuite, precum grădinile private, alei pietonale și alte locații similare, având rolul de a delimita proprietatea. Bordurile rezidențiale au adesea un profil mai jos decât cele stradale și industriale. Majoritatea sunt fabricate din beton, iar formele și culorile acestora sunt variate, astfel încât să poți alege un model potrivit stilului tău de amenajare. Intra aici pentru gama completă!

Borduri stradale

Aceste tipuri de borduri sunt ideale pentru delimitarea carosabilului, a locurilor de parcare, curților, locurilor pentru depozitare și consolidarea marginilor drumurilor publice. Acestea sunt proiectate pentru a fi rezistente la greutatea și forța generate de vehicule care circulă pe străzi, având un profil mai înalt decât cele rezidențiale. 

Borduri industriale

Modelele sunt special create pentru a rezista condițiilor grele, având o structură robustă și durabilă. Materialele folosite la fabricarea bordurilor industriale sunt rezistente la căldură, raze UV, substanțe chimice și alte produse care pot fi prezente în zonele industriale. De exemplu, cel mai folosit material este betonul. Acesta este durabil, cu o rezistență mare atât la acțiunea factorilor climatici, cât și la impact și poate susține corespunzător pavajul, împiedicând alunecarea sau dezmembrarea sa. 

Tipuri de borduri în funcție de formă

Pe piață poți găsi numeroase forme de borduri. Cele mai des întâlnite forme sunt cele drepte, curbe (semirotunde) și teșite. Toate acestea pot fi folosite pentru amenajarea spațiilor private sau publice, fiind compatibile cu zonele rezidențiale, dar și industriale. Iată câteva informații despre fiecare! 

Bordurile drepte

Sunt cele mai comune și mai des utilizate tipuri de borduri. Acestea prezintă o rezistență crescută la uzură, la îngheț și au o stabilitate bună în timp. De asemenea, cu ajutorul lor poți obține o amenajare ordonată și estetică. Poți delimita spațiile prin linii simple și drepte, iar conturul elegant poate aduce plus valoare mediului. De asemenea, acestea pot fi vopsite în orice culoare pentru a se potrivi cu diferite stiluri arhitecturale. 

Bordurile curbe 

Acestea sunt potrivite mai degrabă pentru înconjurarea pomilor, plantelor decorative înalte sau a ierburilor aromatice. Forma lor deosebită oferă spațiului un aspect plăcut, fiind ideale pentru terase, grădini, parcuri sau alte zone de interes din jurul unei proprietăți. Bordurile curbe adaugă o notă de stil și de rafinament oricărui proiect de amenajare, iar rezistența la intemperii și la razele UV asigură durabilitatea lor în timp. 

Bordurile teșite

După cum le spune și numele, aspectul bordurilor este teșit și sunt potrivite pentru încadrarea aleilor, străzilor, parcărilor sau platformelor industriale, dar pot fi utilizate și pentru crearea zidurilor de sprijin la plantarea arbuștilor decorativi sau a florilor. Bordurile teșite se montează ușor, sunt simplu de întreținut și de remediat în caz de accidentare. Acestea au un strat superior de uzură care îmbunătățește structura și rezistența modelului, textura lor fiind compactă și uniformă. 

Așadar, bordurile joacă un rol important în orice proiect pentru decorarea peisajului exterior rezidențial, stradal sau industrial. Există o gamă variată de borduri, în diverse forme și dimensiuni, fiecare tip având propriile caracteristici și utilități. Ia în considerare cerințele spațiului și scopul bordurii, apoi alege modelul potrivit pentru nevoile tale! 

Ultimele

magazin online de bijuterii

Farmacia online Dr.Max
Tradesilvania

Agentie de Turism Cluj

Taxi Heathrow

Ortodont
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

ITexclusiv.ro