marți, decembrie 6, 2022
AcasăElite95 de ani de...

95 de ani de la moartea „Vizirului” Ion I C Brătianu

Cel supranumit „Vizirul”, omul politic liberal Ion I C Brătianu, cunoscut ca Ionel Brătianu, fiul lui Ion C Brătianu și nepot al lui Dimitrie Brătianu cel mai puternic om politic al perioadei interbelice a murit subit la 24 noiembrie 1927, la București. Cauza morții a fost o amigdalită care s-a agravat. Au existat speculații privind otrăvirea sa de către adversarii politici, inclusiv cei externi. Ca și tatăl său, Brătianu a scăpat din mai multe tentative de asasinat.

Ionel Brătianu a fost omul forte al PNL, fiul lui Ion C. Brătianu, artizan al Unirii din 1859 și al Independenței. Ionel a fost artizanul Marii Uniri și succesului la Conferința Păcii de la Paris din 1919-1920. Ionel Brătianu, deși fieful familiei sale a fost Argeșul, unde se găsea moșia Florica (Ștefănești-Argeș), și-a început cariera politică la finele secolului al XIX-lea ca deputat de Gorj. Ca o curiozitate, când Ioneș Brătianu a fost ales deputat de Gorj la Colegiul I pentru prima dată, Dincă Skileru era pentru a treia oară deputat de Gorj la Colegiul III.

Perioada 1917-1927 a fost numită „decada brătienistă”.

Ionel Brătianu și-a început cariera politică în calitate de deputat de Gorj. A fost Ministru al Lucrărilor Publice, Ministru de Interne, Președinte al Consiliului de Miniștri.

Ionel Brătianu a fost cel care a reușit impunerea intrării în Primul Război Mondial de partea Antantei, mai devreme decât dorea.

După Marea Unire, Ionel Brătiani l-a forțat pe regele Ferdinand să accepte scoaterea din succesiune a fiului său Carol, care renunțase benevol la dreptul său de succesor natural la tron, din cauza caracterului său instabil. Abia în 1930, cu ajutorul lui Iuliu Maniu, adversar al lui Ionel Brătianu, Carol a devenit rege. Carol al II-lea îl ura pe Brătianu și la 3 ani după moartea acestuia.

Ionel Brătianu l-a propulsat pe Alexandru Averescu liderul Partidului Poporului să conducă mai multe guverne tocmai până când el reușea să recalibreze PNL, pentru ca în 1922-1926, PNL să aibă un guvern complet de patru ani.

Urmașul lui politic a fost iG Duca, pentru că fiul său, Gheorghe Brătianu, istoric de valoare era prea tânăr și nu a reușit să câștige după 1927 încredrea membrilor PNL de calibru.

Ion I C Brătianu a pus la respect familia regală a României. S-a spus fără ocolișuri că „dinastia de la Florica a detronat dinastia de Hohenzollern”.

A fos tatăl istoricului Gheorghe I Brătianu. Gheorghe a fost fiul său și al Mariei Moruzi, nora lui Alexandru Ioan Cuza.  Și-a învins principalul rival conservator, Alexandru Marghiloman, reușind să îi fure și nevasta pe Eliza Știrbei Marghiloman, devenită Eliza Brătianu.

- Publicitate -

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Noutati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.