Addenda la condamnarea definitivă a Elenei Udrea

Vedem azi că unele posturi sau site-uri mass media au început să o compătimească pe Elena Udrea sau să îi compătimească pe Traian Băsescu ori pe Adrian Năstase sau Liviu Dragnea.

Altele spun că Justiția i-a prins numai cu mărunțișuri și că marile prejudicii nu vor fi niciodată recuperate integral.

Mi-am amintit ce spunea Stalin atunci când NKVD nu reușea să găsească fapte ca să incrimineze un personaj pe care îl dorea îndepărtat de cercul puterii sau chiar de libertate: „Nu există om nevinovat, există om de care nu ne-am ocupat îndeajuns…”. Aserțiunea lui Stalin era valabilă într-un regim totalitar ca regimurile comunist sau fascist, nazist dar au fost destule regimuri democratice în care aserțiunea lui Stalin dacă nu a fost amintită, a fost aplicată. Sau s-a încercat aplicarea ei.

Îmi aduc aminte pentru ce a fost închis Al Capone. Cel mai faimos gangster din toate timpurile, autor al unor infracțiuni a căror amploare ar fi umplut sute de volume de cărți a fost închis numai pentru infracțiunea de evaziune fiscală, singura care a oferit dovezi palpabile sistemului judiciar american. În mod normal, pentru ce a făcut sau pentru ce i s-a atibuit că ar fi făcut, Al Capone ar fi trebuit să ajungă pe scaunul electric sau în cel mai fericit caz, închis pe viață. A încasat aceeași pedeapsă pe care ar fi luat-o un biet administrator care a înșelat statul la capitolul taxe neplătite, a ieșit din închisoare în câțiva ani și a murit în patul lui din vila sa luxoasă pe care o considera „acasă”.

Așadar, condamnarea Elenei Udrea, dovedirea calității de turnător a lui Traian Băsescu au fost acțiuni care s-au bazat pe probe care nu au putut fi contestate.

Evident, regimurilor patronate de Traian Băsescu sau de Liviu Dragnea li s-au atribuit multe și multe vor fi cele care i se vor mai atribui.

Ca o ironie a istoriei, Elena Udrea a fost prima dată la PSD iar Liviu Dragnea la PD. Cei doi au făcut drumul de la PSD la PD, respectiv de la PD la PSD numai că au lăsat în urmă un munte de infracțiuni dintre care numai unele au ajuns să ducă la condamnări definitive.

În prezent, Adrian Năstase a fost reabilitat de Justiție, putând în 2024 să voteze sau chiar să candideze. Și la el s-a spus că a fost prins cu niște mărunțișuri în raport cu ce se spunea și scria că s-ar fi făcut în timpul regimului său.

Lasă un comentariu