Afacerea Watergate: Primul președinte american din istorie obligat să demisioneze

Date:

Data de 27 iulie 1974 rămâne în istoria constituționalismului american o dată de referință. Camera Reprezentanților a decis punerea oficială sub acuzare a Președintelui SUA Richard Nixon. Comisia Juridică a anunțat acuzația oficială: obstrucționarea Justiției, delict agravant, dată fiind poziția de șef de stat și de guvern a liderului american.

Afacerea Watergate reprezintă o uriașă anchetă de presă a doi jurnaliști Bob Woodward și Carl Bernstein de la Washington Post (laureați cu Premiul Pulitzer) care au aflat că echipa lui Richard Nixon a procedat la ascultarea ilegală a adversarilor politici în timpul campaniei pentru cel de al doilea mandat la Casa Albă. Numele afacerii, izbucnite acum 50 de ani, la 17 iunie 1972, provine de la clădirea Hotelului Watergate, unde au avut loc mai multe spargeri care vizau documentele interne ale Partidului Democrat, adversar al Partidulyui Repblican care îl propulsase pe Richard Nixon la Casa Albă.

Richard Nixon este politicianul căruia îi datorăm multe: deblocarea relației diplomatice cu China comunistă, sprijinirea României socialiste contra influenței sovietice, introducerea în 1968 a doctrinei Nixon vizând creșterea rolului statelor asiatice în politica externă care îi privea direct.

Totuși, democrația americană a arătat că dacă un lider politic greșește, indiferent de faptele bune făcute, el poate fi demis.

Richard Nixon a ales să se retragă la 8 august 1974, legislativul american a închis dosarul după ce noul președinte Gerlald Ford l-a grațiat pe Richard Nixon la 8 septembrie 1974 Totuși, Afacerea Watergate rămâne una din cele mai tenebroase și controvesate afaceri politice ale celei de-a doua jumătăți a secolului XX.

Florian Olteanu
Florian Olteanu
Istoric, cadru universitar, autor al mai multor cărți si articole pe teme de istorie, cultură, geopolitică, politică internă si externă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Noutati

Subscribe

Publicitate

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Alte stiri

5 octombrie-Ziua Educației

Ziua Educației este zi liberă pentru elevi și profesori....

Zaharia Stancu, scriitorul pe nedrept uitat

La 5 octombrie 1902, la Salcia în Județul Teleorman...

Dinicu Golescu și speranța modernizării

La 5 octombrie 1830, murea boierul luminat Dinicu Golescu....

Vaclav Havel și tradiția rezistenței

La 5 octombrie 1936, se năștea la Praga, în...