Alergia la acarienii de praf

Acarienii de praf sunt o cauză importantă a alergiilor la nivel mondial. Estimările indică faptul că 10% din populația lumii este alergică la acarieni. Expunerea persoanelor alergice la un nivel ridicat de alergen, adică la un număr mare de acarieni, în mod constant, crește riscul aparitiei astmului de aproximativ 3 ori.

Persoanele alergice la acarieni prezintă simptome după inhalarea particulelor alergene provenite de la aceste organisme microscopice.

Chiar dacă nu îi vedem cu ochiul liber, acarienii există peste tot în jurul nostru, mai ales în interioare locuite de oameni.  Dacă au un mediu propice, se înmulțesc extrem de repede ajungând la cateva zeci de milioane în scurt timp.

Pe lângă inhalarea particulelor alergene ale acarienilor, consumul de alimente făcute din făină de grâu contaminată cu acarieni, poate provoca de asemenea reacții puternice, uneori chiar anafilaxie.

Ce sunt acarienii?

Acarienii fac parte din familia arahnidelor, la fel ca păianjenii și căpușele dar spre deosebire de rudele lor, acarienii nu mușcă. În schimb, ei se hrănesc cu scuamele de piele umană moartă. Acesta este motivul pentru care acarienii trăiesc acolo unde ne petrecem cel mai mult timp, lăsând în urma noastră hrană pentru ei.

Având în vedere dimensiunea lor microscopică, un singur gram de praf poate să conțină până la 25.000 de acarieni. Cele mai răspândite specii de acarieni sunt Dermatophagoides pteronyssinus și Dermatophagoides farinae.

Însă nu acarienii în sine sunt alergeni ci excrementele și cochilia lor. Chiar și după ce mor, ei lasă în urmă particule alergene.

Acest lucru face ca alergia la acarieni să fie una perenă întrucât nu se pot elimina în totalitate alergenii.

Care sunt condițiile de viață propice acarienilor?

Temperaturile optime în care aceștia se înmulțesc sunt cele care depășesc 18 grade Celsius.

Umiditatea din interior este un alt factor care contribuie la înmulțirea lor. Păstrarea unei umidități sub 50% poate reduce și ține sub control numărul acarienilor. Perioada din an cea mai propice multiplicării lor este vara atunci când crește umiditatea aerului exterior. Însă și iarna este un anotimp prielnic pentru ei deoarece încăperile sunt încălzite și puțin aerisite.

Locurilor lor preferate de viață

Mediul lor preferat este cel întunecat cu temperatură și umiditate mare.

În mediile aride și cele foarte geroase si uscate de la altitudini de peste 1400 m, ei nu rezistă sau cel puțin nu se pot înmulți.

Locul lor preferat este cel populat de oameni, acolo unde își găsesc hrană, celulele de piele umană moartă: pat, saltele, perne și pilote, canapele, mobilier tapițat, covoare, draperii, jucării de pluș.

Măsuri care pot reduce numărul acarienilor

Întrucât nu îi putem elimina definitiv niciodată, putem lua o serie de măsuri pentru a le reduce numărul. În orice casă, oricât de curată ar fi, există zeci de milioane de acarieni.

În mod normal, acarienii nu ar trebui eliminați dacă nu suferim de alergie. Ei nu cauzează niciun simptom neplăcut persoanelor care nu sunt sensibilizate.

În schimb, viața celor afectați de alergenii acarienilor nu este deloc ușoară. Simptome ca nas înfundat care curge, tuse seacă, mâncărimi ale nasului și ochilor, erupții cutanate, somn agitat, sunt doar o parte din neplăcerile cu care se confruntă.

Există totuși câteva măsuri care pot reduce numărul acarienilor și implicit, simptomele:

  • aerisirea frecventă a încăperilor pentru a păstra o umiditate sub 50%
  • o curățenie temeinică și folosirea unui aspirator cu filtru hepa
  • îmbrăcarea patului cu huse de pat antiacarieni
  • eliminarea din cameră, în special din dormitor, a covoarelor, draperiilor dar și a mobilierului care colectează mult praf, a plantelor de interior, a bibliotecilor cu cărți
  • ștergerea prafului cu o cârpă umedă
  • folosirea unui purificator de aer care captează alergenii din aer, mai ales atunci când se face curățenie
  • folosirea unui spray antiacarieni
  • schimbarea săptămânală a lenjeriei de pat și spălarea ei la 60 grade Celsius
  • renunțarea la perne și pilote cu pene și puf și înlocuirea lor cu unele antialergice care pot fi spălate la temperaturi înalte

Tratamente medicamentoase

Pe lângă aceste măsuri, simptomele pot fi diminuate cu ajutorul unor medicamente:

  • antihistaminicele care blochează efectul histaminei, o substanță chimică eliberată de organism atunci când detectează un alergen și lupta împotriva lui provocând simptome cum ar fi erupțiile cutanate, nas înfundat, strănut
  • decongestionantele nazale care se folosesc pentru a reduce congestia și se prescriu de obicei pe termen scurt, de multe ori împreună cu antihistaminicele. Aceste substanțe micșorează țesuturile nazale inflamate și vasele de sânge inflamate
  • Corticosteroizii care reduc inflamația asociată alergiilor respiratorii (nas înfundat, strănut, mâncărimi nazale, conjunctivite) dar și cutanate

Există și produse care nu conțin medicamante și care ameliorează simptomele ușoare: sprayuri de nas cu soluție salină sau lacrimi artificiale pentru ochi.

Simptomele alergiei la acarieni pot fi ținute sub control și diminuate. Tratamentul pe termen lung care ar putea avea rezultate foarte bune este cel de imunizare la alergen. Organismul este expus la doze treptate de alergen și învață să îl considere inofensiv. Tratamentul poate dura între 3 și 5 ani și este singurul care tratează cauza.

Pe lângă tratamentul simptomelor și cel de imunizare, viața alergicilor la acarieni poate fi ameliorată prin reducerea expunerii la alergen. Este prima acțiune rapidă și totodată foarte eficientă. Petrecem o tremie din viață în pat, locul unde concentrația de alergen este cea mai mare. Securizarea mediului de somn cu huse de pat antiacarieni împiedică inhalarea alergenilor și blochează accesul acarienilor la sursa lor de hrană, celulele moarte de piele umană. Aceștia nu se mai hrănesc și nici nu se mai înmulțesc. Mai puțini acarieni înseamnă simptome reduse și o viața mai ușoara pentru cei alergici.

- Publicitate -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie