Ambasadorul României la Paris, rechemat după șase ani

Luca Niculescu, cunoscut realizator Digi, jurnalist și diplomat a reprezentat de 6 ani România la Paris, ca ambasador. Acum, Președintele României i-a semnat decretul de rechemare în țară.

Luca Niculescu a transmis următorul mesaj: ”

A fost o mare onoare să reprezint România în Franța timp de peste șase ani. În toată această perioadă, am lucrat zilnic pentru ca relația atât de specială dintre București și Paris să fie și mai strânsă, ca legăturile dintre noi să fie și mai puternice, în toate domeniile. Pentru că, fie că vorbim despre politică, economie, cultură, apărare, societate civilă, parteneriate între localități – nu există un singur sector în care relațiile noastre să nu fie de o mare intensitate. Când vine vorba despre Franța, «românii au memoria inimii», după cum spunea Titulescu. A fost, de asemenea, un privilegiu să reprezint România în Principatul Monaco și Principatul Andorra. Iar, dincolo de chestiunile bilaterale, am avut marea șansă sa promovez alte dosare pasionante – cum ar fi aderarea la OCDE, unde procesul a început cu succes. Sau relația tot mai puternică cu Organizația Internațională a Francofoniei.

Voi spune puțin despre acești șase ani acum, chiar dacă ar fi foarte multe de spus, atât de bogați au fost. Cred că, dintre toate experiențele de aici, cel mai mult m-au marcat întâlnirile cu oamenii. Au fost sute de întâlniri memorabile cu francezi și români, oameni datorită cărora conexiunile dintre țările noastre sunt aparte. Le mulțumesc pentru că au împărtășit cu mine trăirile și experiențele lor și că am putut lucra împreună. Le mulțumesc românilor din Franța, de la care am avut atât de învățat. Dar lista celor cărora ar trebui să le mulțumesc e foarte-foarte lungă. Așa că mă voi opri doar la mulțumirile pentru extraordinarii colegi de la Ambasadă, fără de care nu am fi realizat ce am realizat în acești ani.O etapă se apropie de sfârșit, o alta se pregătește să înceapă. Și va fi tot pentru România”.

Evident, nu numai vechimea în post este un motiv de rechemare a unui ambasador. URSS obișnuia să aibă ambasadori la București și mai mult de un deceniu.

Faptul că România schimbă ambasadorul la Paris (relațiile cu Franța sunt la un maxim istoric și sunt unele de tradiție în istoria noastră modernă și contemporană) în actualul context, poate fi văzut ca un gest de relansare a relațiilor bilaterale, de strângere a legăturilor dintre București și Paris. Poate că Luca Niculescu nu a mai avut „combustibilul” și forța necesară pentru acest post, fiindcă, repet, schimbarea unui ambasador în țara care conduce forțele militare aliate de pe teritoriul tău (în aceste zile, Klaus Iohannis cheamă Parlamentul din vacanță pentru ca legea Grupului Aliat de forțe din România să treacă) înseamnă că nu a mers ceva cum trebuie în angrenajul diplomatic bilateral. Probabil, va fi desemnat un ambasador de la care există mai multe așteptări.

Există și unele informații, pe surse, că Luca Niculescu ar putea ocupa un post în țară. Oare este posibil să îl vedem într-o funcție internă la MAE sau într-un post guvernamental de top? Să nu uităm că Președinția Senatului este vacantată prin demisia lui Florin Cîțu.

Lasă un comentariu