Amenajarea holului – Cum să schimbi valențele unui loc mic într-un spațiu valoros

Amenajarea unei locuințe implică pe lângă o latură estetică și una practică prin intermediul căreia sunt valorificate toate spațiile, în conformitate cu dorințele și necesitățile persoanelor din casă.

O adevărată provocare o reprezintă decorarea unui coridor îngust de trecere din care se face acces în celelalte încăperi, astfel încât să includă spații de depozitare, zonă pentru tranzitul outdoor-indoor, dar și elemente decorative care să se integreze unitar în amenajarea întregii locuințe.

Iată 3 artificii decorative prin care poți transforma un hol mic

1.     Amplificarea spațiului prin lumină

Lumina joacă un rol foarte important în amenajarea unui hol îngust și întunecat, având rolul de amplificator al spațiului, motiv pentru care toate accesoriile care aparțin sistemului de iluminat se recomandă să fie suspendate sau încastrate în tavan și pereți. Totodată, lumina de veghe sau decorativă se va completa cu un sistem de iluminat suplimentar pentru situațiile punctuale în care vor fi accesate anumite spații din cameră, rolul lor fiind atât unul practic cât și estetic.

Montarea oglinzilor de mari dimensiuni pe pereți sau pe fațetele pieselor de mobilier vor crea impresia de spațiu mult mai mare datorită luminii care se reflectă mai ales când aceasta provine dintr-o sursă naturală. Mai exact, atunci când oglinda este poziționată în fața unei uși sau ferestre care se deschide către exterior, prin efectul creat datorită luminii se formează o continuitate între cele două spații.

2.     Redimensionarea spațiului prin paleta de culori

Este cunoscut impactul psihologic pe care îl au culorile în viața oamenilor prin inducerea anumitor stări sau percepții. În domeniul decorațiunilor interioare, cromatica este un instrument esențial folosit în procesul de amenajare a unei locuințe, fie pentru a transmite un mesaj, a crea o anumită stare spirituală sau pentru a corecta/ajusta detalii referitoare la dimensiunile spațiale.

Un hol mic lipsit de lumină naturală nu mai suportă greutatea unor culori închise sau a unui melanj de tonuri foarte tari, ori imprimeuri elaborate, care vor transforma locuința într-un spațiu aglomerat și apăsător.

Micile artificii care pot fi realizate prin stăpânirea paletei de culori pot schimba întru totul valențele unui spațiu locativ puțin ofertant din punct de vedere al luminii naturale sau al proporțiilor. Accesoriile în nuanțe de auriu, arămiu, cupru vor transmite o notă de căldură, în timp ce zugrăvirea pereților în culori deschise va îmbrăca holul într-o infuzie de lumină și va face trecerea mult mai lină către celelalte spații locative din locuință.

3.     Alegerea unui mobilierul practic de mici dimensiuni

Indiferent cât de mică ar fi suprafaţa unei încăperi, orice spațiu disponibil poate fi valorificat prin utilizarea unor piese de mobilier practice și de mici dimensiuni, care să se încadreze perfect în decor, în concordanță cu designul creat.

Astfel, pentru mobilarea unui hol care întrunește coordonatele unui spațiu redus ca dimensiune, se vor lua în considerare accesorii care prezintă o structură de sertare închisă pentru a nu se aglomera încăperea prin expunerea lucrurilor la vedere, creând astfel un disconfort vizual.

Fiind doar un culoar cu rol de trecere, pe hol ar trebui să se regăsească câteva elemente esențiale care sunt utile la intrarea sau ieșirea din casă sau care au rol de depozitare pentru anumite obiecte.

În acest scop, magazinul online Homelux.ro pune la dispoziție o gamă extinsă de comode pentru casă de unde se poate alege cea mai potrivită variantă de mobilier în concordanță cu stilul abordat, cromatica și dimensiunile spațiului disponibil pe hol. Prevăzute cu sertare generoase, aici se pot depozita articole vestimentare, dosare cu documente sau diverse obiecte care nu își găsesc locul în celelalte încăperi. Designul poate fi completat și cu alte accesorii practice, cum ar fi un pantofar pentru depozitarea încălțămintei utilizată în mod frecvent, un cuier, o banchetă sau fotoliu de mici dimensiuni.

Așadar, cu un minim de cunoștințe ce aparțin designului interior, orice hol dintr-o locuință se poate transforma într-un spațiu util și primitor, atâta timp cât nu se exagerează cu suprapunerea prea multor elemente decorative care pot încărca excesiv. De cele mai multe ori, această încăpere reprezintă primul contact vizual pe care un musafir îl are când intră în casă, motiv pentru care poate fi considerat și o carte de vizită pentru locuitorii din ea.

Sursă foto: Unsplash.com

- Publicitate -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie