AcasăSănătateBoala Alzheimer, cea mai cunoscută și frecventă demență

Boala Alzheimer, cea mai cunoscută și frecventă demență

Boala Alzheimer este cea mai cunoscută și frecventă demență, reprezentând o boală neurodegenerativă progresivă, marcată de atrofie cerebrală și moartea neuronilor.

Aceasta se manifestă printr-un declin al funcției cognitive și al memoriei, dar și prin degradarea continuă a comportamentului, a abilităților sociale și funcționale.

Capacitatea persoanei de a se descurca individual este profund alterată în stadiile severe ale bolii, aceasta poate ajunge să nu mai recunoască persoanele apropiate, locurile, să nu mai știe cine este, să nu se mai poată îngriji, ba chiar să creeze situații periculoase atunci când este nesupravegheată.

Cum recunoști boala?

Printre primele semne ale bolii este recunoscută uitarea unor evenimente sau conversații recente. Persoana începe să aibă diverse dificultăți în organizare și în recunoașterea unor persoane sau lucruri, a unor programări etc.

De asemenea, aceasta va începe să plaseze obiecte în locuri neobișnuite, pe care nu le mai găsește și poate ajunge chiar să nu mai regăsească drumul spre casă.

Boala afectează capacitatea de gândire și concentrare, iar în stadiile avansate, pacienții nu mai pot recunoaște numerele.

Este afectată judecata, capacitatea de decizie, dar și reacția la anumite situații potențial periculoase. Adesea, persoanele afectate uită mâncarea pe foc sau gazul deschis fără să realizeze.

Progresia bolii duce în final la deficiențe severe de memorie, până la afectarea completă a capacității de independență și de a realiza sarcini zilnice sau de minimă necesitate. Aceste simptome sunt recunoscute cel mai des de membrii familiei sau de îngrijitori.

Printre simptomele bolii apar adesea depresia, apatia, retragerea socială, agresivitatea și iritabilitatea, lipsa de încredere în oameni, insomniile și modificarea patternului de somn (nu mai dorm noaptea), pierderea inhibițiilor și diverse deliruri.

Care sunt cauzele?

Nu sunt pe deplin înțelese cauzele ce duc la apariția bolii, însă se consideră a fi o combinație de factori genetici, de viață și de mediu ce afectează creierul pe termen lung.

Printre factorii de risc, se regăsesc vârsta înaintată, istoricul familial de boală, genetica, sindromul Down, traumatismele craniene, poluarea aerului, consumul excesiv de alcool, insomniile, dar și stilul de viață, incluzând lipsa exercițiului fizic, obezitatea, fumatul, hipertensiunea, diabetul zaharat necontrolat și hipercolesterolemia.

Pe de altă parte, studiile au arătat că angajarea în activități mentale și sociale până la vârste înaintate reduce riscul de boală.

Complicațiile bolii

În stadii avansate, boala afectează funcții de bază ale creierului, precum înghițitul, echilibrul, controlul micțional și digestiv. De aceea, persoanele afectate sunt predispuse la diverse infecții, la aspirarea lichidelor sau alimentelor în plămâni, la căderi, fracturi, ulcere de decubit (escare), ulcere peptice, malnutriție, deshidratare etc.

Cum putem preveni boala Alzheimer?

Din păcate, boala nu este prevenibilă, însă există anumite modificări în stilul de viață ce reduc riscul. Studiile arată că modificările sănătoase în dietă, exercițiul fizic regulat, controlul unor condiții medicale precum diabetul și hipertensiunea, dar și hobby-urile sociale și care antrenează gândirea au efect benefic în prevenția demențelor.

Printre activitățile benefice, se numără ascultatul muzicii, dansatul, cititul sau ascultatul cărților audio, grădinăritul, întâlnirile cu oamenii sau activitățile cu copiii. Exercițiul fizic îmbunătățește starea generală și menține sănătatea inimii, a mușchilor și a articulațiilor.

Cum se diagnostichează?

De obicei, pacienții sunt aduși la medic de către membrii familiei, care observă multiple schimbări în comportament și în memorie.

Medicul neurolog efectuează un examen clinic neurologic, dar și teste de sânge pentru a exclude anumite cauze organice care ar putea da pierderi de memorie și confuzie (de exemplu, hipotiroidism sau deficiențe ale unor vitamine).

Se realizează o testare neuropsihologică și a statusului mental, dar și tehnici de imagistică cerebrală, precum examene RMN sau CT.

Există tratament pentru boala Alzheimer?

Boala Alzheimer nu are încă un tratament curativ, însă există o serie de medicamente ce ajută la reducerea declinului funcțional, la menținerea memoriei și combaterea modificărilor cognitive, încetinind progresia bolii.

Medicamentele actuale au rolul de a menține comunicarea interneuronală prin conservarea neurotransmițătorilor (substanțele care se ocupă de transmiterea informației în creier), aceștia fiind direct afectați în cadrul bolii.

În prezent, cercetările au făcut mari progrese în descoperirea unor medicamente ce tratează cauza subiacentă a bolii (reducerea plăcilor de amiloid formate în creier).

Medicina alternativă a propus mai multe preparate care susțin sănătatea cognitivă și întârzie apariția Alzheimerului, cum ar fi suplimentele de vitamina E, acizii grași Omega-3, turmericul, Ginko biloba și melatonina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele

magazin online de bijuterii

Farmacia online Dr.Max
Tradesilvania

Agentie de Turism Cluj

Taxi Heathrow

Ortodont
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

ITexclusiv.ro