Canalul Dunăre Marea Naegră-inaugurare 26 mai 1984

Canalul Dunăre Marea Neagră a fost inaugurat la 26 mai 1984. Deși lucrările au fost inițiate în 1949, au fost abandonate în 1953. Ele nu au avut un scop economic, au fost folosite mai mult pentru a distruge elita politică și culturală interbelică și inamicii politici.

În 1973, Nicolae Ceaușescu decide să reia lucrarea, folosind numai traseul Văii Karasul unde lucraseră și cei din perioada 1949-1953, în rest canalul având alt traseu, având un fir spre Constanța-Sud Agigea și altul spre Poarta-Albă-Midia–Năvodari.

Canalul este mai mic decât Canalul Suez și Panama, dar rivalizează cu alte construții similare europene.

Canalul a scurtat cu 400 km drumul spre Marea Neagra și este parte a liniei albastre Marea Nordului- Rin-Main-Dunăre-Marea Neagră.

Deși Carol al II-lea a avut și el această idee, evoluția României în anii 70 la nivel tehnologic a permis această lucrare executată cu muncitori români, cu militari geniști, condamnați de drept comun și politic dar și cu brigadieri tineri, elevi, studenți de la Șantierele Naționale ale Tineretului SNT.

Nicolae Ceaușescu voia un sistem de navigație care să mărească debitul Dunării în zona Călărași, printr-un mega canal care să permită marilor mineraliere maritime să vină direct la Călărași fără transbordarea încărcăturilor la Constanța.

Evident, acel plan nu s-a putut realiza, dar la 26 mai 1984, Canalul a fost gata, fiind inaugurat cu fast. O bună parte din canal a rămas nedalat la inaugurare. Din păcate, după 1989, canaalul a rămas nedalat pe multe porțiuni, existând pericolul eroziunii malurilor pe anumite porțiuni.

Compozitorul Vasile V. Vasilache a compus Magistrala Albastră (versurile textierului Aurel Storin), melodie cântată de Dan Spătaru și Mirabela Dauer.

Din păcate, volumul de marfă transportat pe Canal nu a fost atât de mare cum se estimase, iar în prezent, insuficienta dragare a cursului Dunării de către bulgari face destul de dificilă navigația, ceea ce creează neplăceri transportatorilor care aleg Dunărea din Vestul Europei doar în caz de forță majoră, preferând Mediterana. Bosforul și Constanța.

Lasă un comentariu