luni, decembrie 2, 2024

Când se poate vorbi despre depresie în cazul adolescenților și cum se tratează în mod corect?

Spre deosebire de alte etape ale vieții, adolescență este marcată de foarte multe schimbări majore, resimțite atât la nivel fizic, cât și emoțional. Este momentul în care adolescenții încep să își adreseze întrebări despre rostul lor în viață. Totodată, în această perioadă, vor începe să resimtă și numeroase presiuni din diferite direcții, pentru că este un punct în care cei din jur încep a avea așteptări. Indiferent că este vorba despre părinți, prieteni sau profesori, fiecare dintre aceștia au diferite așteptări de la un adolescent. Acest lucru aparent banal însă se poate transforma în dezamăgiri pentru tânăr dacă nu va reuși să se ridice la nivelul așteptărilor tuturor.

Adolescența este și o perioadă în care crește riscul apariției depresiei, chiar dacă aceasta poate apărea în fond la orice vârstă. Depresia în cazul copiilor si adolescenților este mai greu de observat din pricina faptului ca aceștia cu greu pot exprima trăirile pe care le resimt sau pur și simplu aleg sa nu vorbească despre acest lucru (în special în cazul adolescenților). Cu toate acestea însă există câteva semnale pe care le putem identifica cu ușurință și care pot ascunde în spate o “minunată“ depresie.

Principalele simptome ale depresiei

Depresia este o afecțiune ce se poate manifesta într-o mulțime de moduri, ceea ce o face dificil de identificat. Cu toate acestea însă, exista câteva simptome comune, care apar la majoritatea cazurilor: tristețe inexplicabila, irascibilitate, stare de plâns, sentimente de vină și rușine, lipsă de motivație sau chiar gânduri despre suicid. Din acest motiv, este recomandat să îl privești îndeaproape pe adolescent, pentru că este puțin probabil că îți va spune vreodată cum se simte, în special în aceasta etapa a vieții. Pentru a putea vorbi despre depresie, un simptom specific aceștia ar trebui să se manifeste pe o perioadă mai lungă de timp (minim 2 săptămâni). Trebuie ținut însă cont de faptul că depresia are si alte moduri de manifestare, ce pot diferi de la un adolescent la altul.

Ce cauzează depresia în rândul adolescenților?

Depresia rămâne încă o enigmă pentru lumea științifică, deoarece motivele pentru care aceasta apare nu sunt pe deplin cunoscute. Cu toate acestea însă, se consideră că în situația adolescenților, depresia apare ca urmare a unor situații precum: relația deficitara cu părinții, modele de gândire negativă, diferențe la nivelul creierului sau istoricul familial. Așadar, apariția depresiei se datorează în general unor factori multipli, greu de depistat și care încă pun în încurcătura lumea științifică.

Unde se găsește “leacul” pentru depresie?

Depresia trebuie privită ca o afecțiune, ceea ce înseamnă că tratamentul adecvat pentru aceasta va veni din partea unui medic specialist. Indiferent că este vorba despre temuta depresie

sau anxietate, exista soluții pentru acestea, de aceea este indicat să se apeleze la ajutor de specialitate cât mai curând. Stările neplăcute create de depresie pot fi ameliorate prin lucruri simple precum: ieșirea cu bicicletele(lucru ideal atât pentru adolescenți cât și pentru copii), socializarea cu prietenii, exerciții fizice sau chiar și o alimentație echilibrată. Acestea nu vor rezolva problema de la rădăcină, însă vor ameliora în mod sigur stările neplăcute create de depresie.

- Publicitate -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
mutari mobila
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
Clinica stomatologie Bucuresti