Sursă foto: Unsplash.com
Pentru a ști cum să-ți gestionezi mai bine timpul trebuie să găsești nu doar modalități pe care să le aplici pentru a lucra mai eficient. Totul pentru a maximiza rezultatele și pentru a adopta un stil de viață care să diminueze reacțiile organismului la situațiile stresante. Aici, după cum bine știm, deseori pot fi destul de violente, având un impact negativ asupra calității vieții. Eficiența poate fi deseori asigurată de greșelile întreprinse în trecut și de ce ai învățat din ele.
Stresorii fac parte din viața noastră
Așadar, nu este vorba doar despre a întocmi liste, a-ți seta obiective, a planifica sarcini și a le prioritiza ulterior. Procesul de gestionare a timpului implică și alte variabile, printre care dezvoltarea unei înțelegeri temeinice a tuturor etapelor care trebuie trecute pentru a duce la bun sfârșit o anumită sarcină, stabilirea unui protocol și identificarea diferitelor blocaje care pot apărea pe parcursul procesului.
Abordările tradiționale de gestionare a timpului se dovedesc a fi deficitare din cauza unei accentuări exacerbate a eficienței, a faptului că „lucrurile trebuie făcute”, fără a alinia acțiunile întreprinse la valorile interioare și fără a păstra un echilibru între viața profesională și cea privată. Accentuarea ideii de a finaliza anumite sarcini în timp util, în detrimentul menținerii unei vieți echilibrate, tinde să creeze stres, mai degrabă decât a-l reduce.
Tehnicile de relaxare și managementul timpului
Deseori, oamenilor li se cere să prioritizeze sarcinile în funcție de urgența lor, în funcție de un deadline, fără a se lua însă în considerare importanța (dacă aceste se aliniază, sau nu, valorilor personale). Accentul este plasat pe „eficiență”, determinându-i pe oameni să neglijeze relațiile personale. Acestea sunt deseori mai satisfăcătoare și necesare sufletului, în defavoarea „ascensiunii”, cu rezultate potențial mult dăunătoare pe termen lung.
O abordare centrată pe valorile interioare și pe echilibru în ceea ce privește gestionarea timpului, pentru a evita o astfel de capcană, este vitală. Fie că vorbim despre a urma un curs de managementul timpului, integrarea în propria viață a unor tehnici specifice de relaxare, este important ca fiecare să-și seteze obiective raportându-se la valorile morale pentru care pledează, gândindu-se la echilibrul personal, chiar dacă acest proces presupune multă gândire.
Atunci când ajungi la echilibru și îți asculți adevărata voce, acea voce care îți spune că ar trebui să mai iei o pauză și să te bucuri de ceea ce te înconjoară, vei ajunge chiar să-ți gestionezi mult mai bine sarcinile și timpul. Relaxându-te, ai acces la anumite tipare de gândire, reușești să găsești soluții chiar și pentru cele mai grele probleme, să-ți eficientizezi sarcinile și chiar să ai un randament mai mare. Lucrând sub stres nu vei face altceva decât să le tratezi superficial.
A te relaxa chiar nu costă, mai ales atunci când știi cum să o faci. Atunci când simți că stresul te acaparează, încearcă, în primul rând, să identifici „problema”. În psihologia modernă, există trei moduri clare prin care poți aborda o anumită problemă: fugi de ea (ceea ce, de fapt, nu este deloc recomandat), o înfrunți (expunere treptată) sau îți schimbi emoțiile și percepția față de ea. Fiecare strategie abordează metode specifice și are rezultate aferente.
Încearcă să te bucuri mai mult timpul de calitate petrecut alături de cei dragi, să faci plimbări mai dese, să faci puțin sport și chiar să citești ceva. Rupe-te, măcar pentru câteva minute, de task-urile și sarcinile pe care le ai de îndeplinit. Lucrând sub stres, vei avea tendința de a face greșeli banale, nedorite, care ți-ar putea compromite întreaga muncă. Mănâncă mai sănătos, fă un curs de managementul timpului precum cel al EACS.ro și atinge-ți potențialul maxim găsind echilibrul necesar!