Deținătorii de animăluțe de companie trebuie să fie conștienți de importanța vizitelor regulate într-un cabinet veterinar Sector 3, chiar și atunci când necuvântătorul nu întâmpină nici o problemă vizibilă de sănătate.
Pentru cei ce tocmai au adoptat un blănos, primul drum cu acesta nu este o plimbare prin parc, ci direct la veterinar. Poți cere sfaturi prețioase în legătură cu ce ai de făcut anual pentru prietenul tău patruped.
Astfel, în funcție de vârsta pe care o are, o să ți se recomande:
- Schema de vaccinare;
- Deparazitări interne/externe;
Medicul îți va recomanda cele menționate anterior doar după un consult complet. Doar așa se poate afla starea de sănătate a animăluțului, indiferent că vorbim despre cățel sau pisică.
Controlul periodic este foarte important. În funcție de vârsta pe care o are animalul tău, o să trebuiască să repeți formula o dată pe an pentru animalele mai tinere. Cele seniore, trecute deja de o vârstă, vor avea nevoie de un control o dată la 6 luni de zile.
La ce fel de investigații va fi supus patrupedul tău?
Controlul general al animalului tău de companie va avea ca și scop verificarea parametriilor săi. Acestea fiind spuse, veterinarul va verifica:
- Temperatura – În cazul câinilor, temperatura normală este cuprinsă între 38.3 și 38.7 grade Celsius. În cazul pisicilor, temperatura normală este cuprinsă între 38 și 38.5 grade Celsius.
- Greutatea – Greutatea corporală diferă în funcție de vârstă și talie, iar medicul poate indica dacă animăluțul cântărește nici mai puțin, nici mai mult decât este necesar.
- Ganglionii – Medicul va palpa limfonodulii. Dacă aceștia sunt inflamați ei pot indica o infecție în corp.
- Reflexele neurologice – Medicul veterinar va evalua reflexele neurologice, însemnând interacțiunea animalului cu tine și cu lucrurile ce-l înconjoară. Se va verifica și: postura, mersul, pozițiile anormale ale capului, echilibrul, perceperea stimulilor vizuali, simțul tactil etc.
- Zona capului – Medicul va verifica starea de sănătate a ochilor, a urechilor și a danturii.
- Zona trunchiului și a membrelor – Medicul va investiga cu atenție pielea, blănița, pernuțele și ghiarele.
Vizita perioadică le medicul veterinar o poți compara cu vizita la propriul tău medic. La fel ca și tine, prietenul tău necuvântător are nevoie de investigații, ca în caz de o problemă, totul să fie depistat la timp.
Cand trebuie să mergi la medicul veterinar?
Ca și deținător de un animal de companie, este foarte important să știi când trebuie să apelezi la medicii veterinari. Indiferent de anotimp, controlul periodic este o obligație a ta ca și stăpân.
Doar în acest fel se pot depista posibilele afecțiuni ale blănosului tău. Dacă lași totul la voia întâmplării, afecțiunile pot deveni severe și implicit urmate de moartea animăluțului.
Așadar, controalele se vor realiza în funcție de vârstă. În perioada când animalul este pui, va fi necesar să vizitezi cabinetul veterinar mai des:
- 5 săptămâni – prima deparazitare;
- 6 săptămâni – vaccin contra Parvovirozei și Maladiei Carre;
- 7 săptămâni – a II-a deparazitare;
- 8 săptămâni – vaccin contra Parvovirozei, Maladiei Carre, Leptospirozei, Hepatitei infecțioase;
- 10 săptămâni – vaccin contra Coronavirozei;
- 11 săptămâni – a III-a deparazitare;
- 12 săptămâni – vaccin contra Parvovirozei, Maladiei Carre, Hepatitei infecțioase și Parainfluenței;
- 16 săptămâni – vaccin contra Leptospirozei și Rabiei.
O dată cu înaintarea în vârstă, necuvântătorul va avea nevoie de minim o vizită pentru controlul periodic de sănătate.