Cât de des trebuie sa mergi la medic când ești însărcinată?

Dacă sunteți însărcinată, este important să vă consultați medicul în mod regulat, astfel încât să puteți beneficia de îngrijirea și sprijinul de care aveți nevoie. Există multe schimbări care se produc în corpul tău atunci când ești însărcinată și este bine să știi că ai un profesionist care îți poate spune ce este normal și ce nu. De asemenea, este important să puteți pune întrebări despre sarcină, cum ar fi cum să gestionați simptomele, ce să mâncați, cât de mult spor în greutate este sănătos și cât de multă activitate este sigură.

Cele mai multe femei însărcinate își vizitează periodic medicul pe parcursul sarcinii. Frecvența acestor vizite depinde de medicul pe care l-au ales și de rezultatele testelor medicale efectuate în timpul acestor vizite.

Există câteva întâlniri programate pe care le vor avea majoritatea femeilor însărcinate. Începând cu săptămâna 8, o femeie își va vizita medicul la fiecare două săptămâni până în săptămâna 28. După aceea, ea își va vedea medicul o dată pe săptămână până la naștere. Se poate face o ecografie în jurul săptămânii 20 pentru a verifica dacă există probleme cu dezvoltarea fătului.

Teste recomandate pe perioada sarcinii

Majoritatea medicilor vor efectua anumite teste în timpul fiecărei vizite pentru a se asigura de sănătatea mamei și a copilului. De obicei, la fiecare vizită se face un sumar de urină pentru a verifica lucruri precum zahărul sau proteinele din urină și pentru a testa dacă există infecții. La fiecare vizită se măsoară tensiunea arterială și se face și o verificare a greutății. Un test Papanicolau se efectuează de obicei la prima consultație prenatală și apoi din nou mai târziu în timpul sarcinii.

Uneori, medicul va dori ca o femeie să vină mai des sau mai rar decât de obicei, în funcție de situația sa individuală. De exemplu, dacă există probleme în timpul sarcinii (cum ar fi tensiunea arterială ridicată) sau dacă mama a avut complicații în timpul sarcinilor anterioare, este posibil să aibă nevoie de mai multe vizite.

Sarcina este o perioadă de bucurie și entuziasm, dar este, de asemenea, un moment în care trebuie să fii vigilentă în ceea ce privește sănătatea ta. Cel mai bun mod de a vă asigura că dvs. și copilul dvs. rămâneți sănătoși este să mergeți la toate programările prenatale.

Primul lucru pe care ar trebui să îl faceți atunci când aflați că sunteți însărcinată este să vă programați o întâlnire cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale. În timpul acestei întâlniri inițiale, veți primi toate informațiile de care aveți nevoie despre îngrijirea prenatală și la ce să vă așteptați în continuare, puteți apela și la un voucher Materna. De asemenea, veți face o ecografie și veți auzi bătăile inimii pentru prima dată.

Pentru început, este important să ai o relație bună cu medicul tău de familie, care te va putea ajuta să găsești un obstetrician când vei fi pregătită. Ar trebui să te simți confortabil să îi pui medicului tău orice întrebare despre sănătatea ta, mai ales când vine vorba de sarcină și fertilitate, și chiar dacă crezi că ar putea fi o prostie. Cel mai important lucru este să fiți informată și pregătită pentru ceea ce vă așteaptă!

Când începi să încerci testele de sarcină la domiciliu, nu uita că acestea pot da întotdeauna rezultate fals pozitive sau negative. Și, deși sunt destul de precise (97%), nu surprind întotdeauna totul. Dacă crezi că există o șansă ca al tău să fi dat un rezultat incorect, atunci ia în considerare posibilitatea de a-ți suna imediat medicul pentru ca acesta să te ajute să te liniștească – se întâmplă mai des decât își dau seama oamenii!

Singurul alt moment în care am recomanda să apelați la medic înainte de a face unul dintre aceste teste ar fi dacă ceva nu pare în regulă:

De îndată ce ești însărcinată, chiar dacă sunt doar câteva zile de la concepție, corpul tău începe să se schimbe. Este important ca un medic să verifice aceste schimbări pentru a se asigura că sunt normale și că tu și copilul tău sunteți sănătoși. De asemenea, acesta este momentul în care vitaminele prenatale sunt cele mai importante și mai eficiente.

Îngrijirea prenatală

În timpul sarcinii, este esențial să vă asigurați că beneficiați de o îngrijire prenatală adecvată. Dar cum arată aceasta? Și cât de des ar trebui să mergi la întâlnirile cu medicul tău?

Iată câteva linii directoare de urmat:

– În primul trimestru (primele 12 săptămâni de la concepție), ar trebui să vă consultați medicul o dată pe lună.

– În al doilea trimestru (de la a 13-a până la a 28-a săptămână după concepție), ar trebui să vă vedeți medicul o dată la două săptămâni.

– În cel de-al treilea trimestru (29 de săptămâni până la naștere), ar trebui să vă vedeți medicul o dată pe săptămână.

Ca regulă generală, dacă sunteți însărcinată, ar trebui să planificați să mergeți la cel puțin un control în fiecare lună. Dacă aveți o sarcină cu risc ridicat, este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă vadă chiar mai des decât atât.

Lasă un comentariu