Durerea abdominala este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care un parinte isi duce copilul la medic. Evaluarea unei “dureri de burta” poate fi o provocare atat pentru parinti, cat si pentru medic.
Cauzele durerii abdominale la copii
Cauzele posibile ale durerilor abdominale ale unui copil pot fi banale sau pot fi serioase, unele dintre ele putand pune viata in pericol. Din fericire, durerile abdominale la cei mici se amelioreaza de obicei rapid. Parintii sau ingrijitorii trebuie sa decida daca plangerile copiilor legate de durerile de burta necesita ingrijire de urgenta sau nu.
Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze ale durerii abdominale la copii:
Anumite infectii
Virusii sau bacteriile pot provoca dureri abdominale, de obicei din cauza gripei stomacale sau a gripei intestinale (numita gastroenterita). De cele mai multe ori, aceste infectii provoaca si alte simptome gastrointestinale, in special crampe, greata si diaree. Infectiile virale tind sa se rezolve rapid, in timp ce infectiile bacteriene pot avea nevoie de un antibiotic pentru a fi inlaturate.
Cauze legate de alimente
Intoxicatiile alimentare (care au simptome precum cele ale gripei stomacale / intestinale), alergiile alimentare, consumul de cantitati excesive de mancare – oricare dintre acestea poate provoca disconfort abdominal temporar.
Intoxicatia
Aceasta poate varia de la probleme simple, cum ar fi consumul de sapun, pana la probleme mai grave, cum ar fi inghitirea de pastile de fier sau o supradoza de medicamente.
Simptomele durerii abdominale la copii
De obicei, un parinte sau ingrijitorul isi poate da seama cand un copil are dureri abdominale. Bebelusii si copiii foarte mici pot plange, au expresii faciale care exprima durere si se pot ghemui. Copiii mici, de obicei, se vor grabi sa spuna ce este in neregula. Unii adolescenti pot fi reticenti in a raporta durerea, asadar trebuie obtinuta de la ei o explicatie clara a ceea ce simt.
Pentru a avea o idee mai exacta despre durerea cu care se confrunta, copilul trebuie intrebat despre durata durerii si locatia acesteia. Daca au cauze simple, durerile abdominale nu vor dura foarte mult. Cei mai multi copii care au dureri de stomac / intestin ajung sa se simta mai bine in cel mult 24 de ore. Orice durere abdominala care continua mai mult de 24 de ore trebuie evaluata de un medic.
De asemenea, cele mai multe dureri simple sunt localizate in centrul abdomenului. Copilul se va freca in jurul buricului. Durerea resimtita in alte zone este mai ingrijoratoare. Acest lucru este valabil mai ales pentru durerea situata in partea dreapta a abdomenului. Durerea in acea zona poate indica probleme ale apendicelui.
De asemenea, durerile abdominale pot fi insotite de aspect palid al fetei, voma, diaree, febra si / sau probleme urinare.
Examinarea durerii abdominale la copii
Durerea abdominala la copii are mai multe cauze potentiale care pot afecta mai multe organe, fiecare necesitand un set unic de teste de diagnostic. Medicul va examina fizic copilul, apoi poate cere un examen rectal pentru a evalua prezenta sangelui in scaun. In urma obtinerii acestor informatii, medicul poate solicita analize suplimentare.
Pot fi efectuate teste de sange, probe de scaun, studii imagistice (inclusiv ecografii si tomografii), precum si alte teste speciale (clisma sau examen pelvin). In unele cazuri, poate fi nevoie de ajutorul unui specialist, cum ar fi un gastroenterolog sau un chirurg pediatru.
Mai multe afectiuni din regiunea abdominala pot fi asociate cu durerile de burta. Printre acestea se numara constipatia, litiaza biliara, sindromul de colon iritabil, ulcerul, boala de reflux gastroesofagian, boala celiaca, indigestia, arsurile la stomac, colecistita si gastroenterita.
Mai multe informatii puteti afla de la specialiștii Centrului Medical Misca