Cazul de polițiștilor agresori din Gorj ia proporții: au fost operate rețineri în rândul luptătorilor SAS

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a emis un comunicat de presă în care arată că pe 26 mai 2022, patru polițiști din cadrul SAS au fost reținuți pentru 24 de ore sub acuzațiile de tentativă de omor și tortură:    „Se reţine de procuror că în seara zilei de 20.05.2022, în intervalul orar 21:00 – 23:00, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, în calitate de agenţi de poliţie în cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul pentru Acţiuni Speciale, alcătuind o echipă de intervenţie, având-o în custodie pe persoana vătămată D.C., cercetată la momentul respectiv în calitate de făptuitor, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, prevăzute de art. 257 alin. 1 şi 4 Cod penal, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci, au fost solicitaţi să acorde sprijin lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei Oraşului Novaci şi însărcinaţi să asigure escorta persoanei vătămate.   Deşi nu s-au confruntat cu o opoziţie a victimei, atât în autospeciala aparţinând M.A.I., cât şi în incinta sediului Poliţiei Oraşului Novaci, suspecţii au exercitat acte de violenţă asupra acesteia, în timp ce se afla încătuşată cu mâinile la spate, lovind-o cu intensitate deosebită cu pumnii, genunchii, picioarele încălţate cu ghete tip bocanc şi baston tip tomfă, atât în zone vitale, respectiv ficat, torace, splină, coaste, cât şi la nivelul braţelor şi spatelui, producându-i multiple fracturi şi rupturi ale organelor interne, leziunile traumatice produse necesitând pentru vindecare 40 – 45 de zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei (…)Se mai reţine de procuror că în exercitarea actelor de violenţă suspecţii au urmărit să producă persoanei vătămate D.C. suferinţe fizice de o mare intensitate în scopul obţinerii de informaţii de la aceasta, respectiv pentru a afla locul în care persoana vătămată ascunsese autoturismul implicat în săvârşirea infracţiunii de ultraj, având în vedere că persoana vătămată D.C. condusese anterior lucrătorii de poliţie în alte locaţii decât cea reală..“

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat vineri 27 mai 2022, în condițiile în care participa la ședința Consiliului Național al PNL că a ordonat Corpului de Control al IGPR să facă o anchetă la IPJ Gorj și să îi dea raportul: „Am solicitat şefului Poliţiei Române să trimită Corpul de control al IGPR pentru a verifica actul de management de la IPJ Gorj, modul în care au planificat misiunile şi modul în care se achită de obligaţiile de serviciu toate structurile din IPJ Gorj”.

Este de așteptat ca luni să înceapă ancheta Corpului de Control al IGPR.

Suspecții au fost prezentați ulterior fața Tribunalului din Gorj cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Instanța a confirmat propunerea procurorilor, dar decizia poate fi contestată, nefiind definitivă.

Lasă un comentariu