Utilizatorii carora le place sa gateasca si sa prajeasca au adesea problema ca mancarurile lor ard in cratite si tigai sau ajung sa arate inestetic: carnatii se incretesc in baia de apa a oalei, cartofii se lipesc de fundul oalei si formeaza o crusta.
Este enervant, dar nu neaparat un lucru rau. In gastronomie, insa, este important ca acest lucru sa nu se intample, nu doar de dragul unui gust mai bun, ci si pentru ca, dupa cum se stie, este o sarbatoare pentru ochi.
Cumpararea unui bain marie poate ajuta la prevenirea unor astfel de inconveniente la prepararea mancarii. In plus, bucatarul poate face munca in bucatarie si mai usoara cu practica bain marie. Poate pregati mai multe feluri de mancare in acelasi timp si nu trebuie sa-si faca griji ca ceva se va raci intre timp.
Cine a inventat Bain Marie si de ce ai nevoie de el?
Bain Marie este un aparat de bucatarie care mentine calde una sau mai multe feluri de mancare. Potrivit legendei, precursorul antic al ustensilei de gatit, folosit in primul rand in gastronomie, a fost inventat de un alchimist pe nume Maria.
Ea a locuit in Alexandria si a inventat o oala cu pereti dubli care, umpluta cu apa, putea incalzi si mentine mancarea calda. Bain-marie de azi este format dintr-un bazin de apa dreptunghiular mai mult sau mai putin mare care este incalzit cu electricitate sau gaz. Spirala de incalzire incorporata sau caldura generata de gaz este alimentata direct in apa.
Exista un recipient (insertie Gastronorm) in apa incalzita care se umple cu alimente. Modelele de Bain Marie mai mari au mai multe dintre aceste insertii, fiecare umpluta cu alimente. Se scot din recipiente si apoi se pun pe farfurie.
Majoritatea modelelor elegante si simple pentru catering sunt echipate cu o intrare si o iesire. Temperatura este reglata cu ajutorul unui control rotativ montat pe partea frontala a baii de apa. Este intre 50 si 80 sau 95 de grade Celsius.
Bain marie ofera avantajul ca alimentele depozitate in recipiente nu pot arde si devin inestetice. Caldura se raspandeste uniform in apa, dar nu trebuie sa atinga niciodata temperaturi peste punctul de fierbere (100 de grade Celsius), altfel apa s-ar evapora.
Un alt avantaj al acestui dispozitiv electric este ca nu trebuie sa furnizeze constant energie pentru ca alimentele din inserturi sa ramana la temperatura dorita. Aceasta ramane constanta la numarul de grade setat.
Bain-Marie au dimensiuni standard, astfel incat tavile si capacele disponibile se potrivesc perfect. Le poti cumpara cu o cuva de 1/1 sau cu mai multe insertii (doua cuve de 1/2, trei cuve de 1/3 etc.) dupa cum este necesar.
Bazinele de apa mai mari sunt de obicei echipate cu 2 robinete de scurgere care pot fi actionate independent unul de celalalt. Aparatele bain marie au o putere de 1.200 sau 1.800 de wati. Tot ce ai nevoie pentru a utiliza bain marie util este o priza de uz casnic normala (230 V).