Pentru a evita fluctuatiile de tensiune care pot sa afecteze intreaga retea electrica cat si electrocasnicele din casa, de la modemuri si pana la centrale electrice sau calculatoare este indicat sa se foloseasca un stabilizator de tensiune. In situatia in care electrocasnicele nu mai functioneaza la parametri optimi si nu dau randament cu timpul acestea se vor strica.
Dupa cum bine stim fluctuatiile dese de tensiune reprezinta o problema destul de intalnita in locuinte fiind afectate buna functionare a aparaturii electrice si electrocasnicelor. Din acest motiv electrocasnicele cat si instalatia electrica a casei se pot defecta si inclusive sa se arda de supra-sarcina.
Pentru a evita disconfortul creat de asemenea situatii neplacute este recomandat folosirea unui stabilizator de tensiune pentru casa si aparatura electrica, electrocasnice.
Stabilizatoarele de tensiune sunt acele dispozitive electronice care furnizeaza la ieșire (pe rezistența de sarcină) o tensiune continuă constantă (stabilizată) în condițiile modificării tensiunii de intrare, a curentului de sarcină sau a temperaturii în anumite limite.
Un stabilizator de tensiune are rolul de a mentine tensiunea dintr-un circuit cat mai aproape de valoarea dorita si aceste stabilizatoare se mai numesc regulatoare de tensiune.
Stabilizatoarele sunt de mai multe categorii si trebuie ales in functie de necesitatile fiecaruia.
Monofazice – un astfel de stabilizator de tensiune monofazic mai este cunoscut și sub denumirea de AVR și este un dispozitiv electric ce are capabilitatea de a menține și stabiliza tensiunea de la rețea, oferindu-i caracteristicile pe care ar trebui sa le confere.
– Trifazice – aceste tipuri de stabilizatoare de tensiune trifazice au capacitatea de a menține valori relativ constante ale tensiunii pe un element de circuit, asigurând o tensiune de intrare care poate varia între 225 și 450V, însă tensiunea de ieșire va fi de 380V cu o precizie de stabilizare de ±3%;
– Cu relee – Un stabilizator de tensiune cu releu funcționează pe baza unui releu și este recomandat pentru anumiți consumatori electrici rezistivi (calculatoare, imprimante, copiatoare, fiare de calcat, cuptoare electrice cu rezistență, radiatoare electrice);
– Cu servomotor – acest tip de stabilizator de tensiune cu servomotor menține valori relativ constante ale tensiunii electrice pe un element de circuit. Stabilizatorul de tensiune mai este cunoscut și după denumirea de regulator de tensiune.
Ce trebuie avut in vedere cand se doreste achizitionarea unui stabilizator de tensiune?
- Sursa de tensiune daca este trifazic sau monofazic;
- Puterea reala a stabilizatorului trebuie sa fie cel putin egala cu cea a puterii totale a echipamentelor electrice protejate.
- Tipul de stabilizator trebuie sa fie unul performant si nu trebuie ales in functie de pret.
Daca intampini si tu fluctuatii de tensiune si esti in cautarea unui stabilizator de tensiune
pe Electropower.ro poti gasi o gama variata de stabilizatoare: stabilizatoarea de tensiune pentru centrala termica, stabilizator tensiune pentru toata casa, stabilizatoare monofazice, trifazice sau cu servomotor. Deasemenea pentru achizitia oricarui model de stabilizator pentru cu putere mai mare de 50kVA se asigura si transport si montaj gratuit, oferta valabila doar pentru Bucuresti si judetele limitrofe.