Ce înseamnă incidentul de la meciul de hochei România-Ungaria

Date:

Faptul că la meciul România-Ungaria, din 9 mai 2022, lotul României a cântat cu excepția a trei jucători care au plecat la vestiar imnul așa zisului ținut secuiesc a pus gaz pe foc, amplificând disputa politică. Reacția unor politicieni de la UDMR a fost de încurajare, a unor politicieni de la partide românești a fost de dezaprobare.

Evident, sportivii riscă suspendarea pentru cel puțin un an de la echipa națională, fiindcă singurul imn care se cântă de către o echipă este imnul țării pentru care concurează.

În acest timp, ei pot juca la echipele de club. Explicația este simplă. La Miercurea Ciuc, este cel mai tare fief al hocheiului, patinoarul Vakar Lajos fiind renumit. Numai la București mai există un patinoar, Mihai Flamaropol dar acesta nu este în cea mai bună stare. Echipa României de hochei este compusă în majoritate de etnici maghiari care se consideră secui.

Secuii sunt o populație non-maghiară, dar maghiarizată în contextul pătrunderii maghiarilor în Transilvania în secolul IX. Secuii apar separat în raport cu maghiarii în Unio trium nationum și Tripartitum-ul lui Werboczi, alături de sași.

Secuii în vremea lui Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul s-au aflat de partea românilor, fiindcă nu de puține ori regalitatea maghiară le-a anulat privilegiile. Ținutul Secuiesc cuprinde fosta Regiune Autonomă Maghiară înființată în 1948 de către regimul comunist după model sovietic. Regiunea cu nume schimbate s-a desființat în 1968, dar tensiunile au rămas. Regimul comunist a menținut regiunea subdezvoltată. Acest ținut cuprinde județele Harghita, Covasna și parțial, județul Mureș. Populația de etnie maghiară este majoritară, liderii locali și județeni fiind majoritar maghiari. Originea secuiască este un pretext pentru autonomie, fiind urmată apoi de cerei de autonomie ale maghiarilor.

România nu admite prin Constituție nici autonomii etnice, teritoriale și nici separatisme. Județele, orașele și comunele sunt singurele forme adminstrative admise.

Situația se va stinge de la sine pentru că UDMR este la guvernare și va forța mâna PNL și PSD pentru a nu duce la o acutizare a chestiunii.

Provocările vor continua pentru că situația rămâne una tensionată.

Florian Olteanu
Florian Olteanu
Istoric, cadru universitar, autor al mai multor cărți si articole pe teme de istorie, cultură, geopolitică, politică internă si externă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Noutati

Subscribe

Publicitate

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Alte stiri

5 octombrie-Ziua Educației

Ziua Educației este zi liberă pentru elevi și profesori....

Zaharia Stancu, scriitorul pe nedrept uitat

La 5 octombrie 1902, la Salcia în Județul Teleorman...

Dinicu Golescu și speranța modernizării

La 5 octombrie 1830, murea boierul luminat Dinicu Golescu....

Vaclav Havel și tradiția rezistenței

La 5 octombrie 1936, se năștea la Praga, în...