Perioada pandemiei a adus o mulțime de schimbări în viețile noastre. Ne-am trezit peste noapte cu temeri legate de ce se va întâmpla mâine, de ce măsuri se vor impune, dar și de modul în care pandemia va afecta industria: Cum vor reacționa clienții? Ce schimbări vom/vor face? Ce costuri (la propriu dar și la figurat) vom suporta?
Toate acestea au fost întrebări reale, pe care cu toții le-am pus la începutul acestei perioade. Dar bineînțeles, fiindcă Social Media este un domeniu în care doar cei care se adaptează câștigă, perioada aceasta s-a dovedit a fi un test: un test pe care cei buni îl trec, iar din care ceilalți au o șansă în plus să câștige.
Ce am învățat în pandemie?
- Încrederea clientului face diferența!
Dacă până acum brandurile s-au axat exclusiv pe vânzarea produsului, evitând adesea comunicarea cu clientul, crearea unei relații bazate pe încredere cu acesta, acest lucru a putut fi observat în perioada pandemiei. Oamenii au ales în această perioadă produsele/serviciile oferite de brandurile în care aveau încredere, în care se regăseau.
- Povestea din spatele produsului.
Vremurile în care un produs se vinde de la sine au cam apus, iar pandemia ne-a demonstrat asta încă o dată. Da, există produse bune care nu sunt exploatate prin „reclame”, însă calitatea produsului fără o poveste a lui, ceva ce îl face unic, diferit, special, nu este suficientă. De exemplu, un brand de făină mai puțin cunoscut, care în mintea consumatorului nu poate fi rapid asociat cu „ceva”, are mai puține șanse să fie luat de pe raft, în comparație cu făina Grania, care, știm cu toții că „crește de nu se mai oprește” atunci când bunica face cozonac ori pâine. Aceeași regulă se aplică și în cazul oricăror produse/servicii, care, de-a lungul timpului, au reușit să-și construiască o poveste cu care consumatorul reușește să le asocieze de la prima vedere.
- Implicarea socială a brandului în viața oamenilor
Practic, pandemia a demonstrat încă o dată importanța campanilor de CSR. Sunt branduri care realizează acest tip de campanii în mod constant și cu care publicul este familiarizat. Ele se poziționează ca fiind aproape de oameni, practic sunt întotdeauna acolo să le întindă o mână de ajutor. Unul dintre exemplele care îmi vin în minte este Orange și Vodafone. Da, sunt două branduri concurente, însă două branduri care împreună se implică în educația școlarilor: Orange donează internet, iar Vodafone donează tablete și laptopuri copiilor din medii defavorizate.
- Păstrarea liniei de comunicare
Este foarte important atunci când construiești un brand să alegi o direcție clară de comunicare. Oamenii trebuie să știe clar ce transmiți, iar tu trebuie să știi cui te adresezi. Poți să ai cel mai bun detergent de vase, însă dacă te adresezi bărbaților pasionați de fotbal comunicarea este unilaterală, iar această greșeală te va costa. Trebuie să știi pentru cine faci produsul/vinzi serviciul, cum vrei să te adresezi, cu ce informații/imagine vrei să te asociezi, pe parcursul timpului poți jongla, însă niciodată nu vei putea (cu imaginea și reputația căpătate de-a lungul anilor) să îți schimbi la 180 de grade stilul și să aștepți să urci îndată pe piedestal.
Oferă-le oamenilor lucrurile cu care i-ai obișnuit!
- Adaptează-te la necesitățile pieței
Adaptabilitatea la nou nu este ceva rău, atâta timp cât este făcută așa cum trebuie. Dacă brandul tău încuraja lumea să iasă din casă, să experimenteze lucruri noi, să facă mișcare în natură sau orice alt lucru ce în perioada pandemiei nu era permis, atunci de ce să nu schimbăm puțin lucrurile? Păstrezi dorința de mișcare, pe care publicul tău o are, necesitatea de nou și aventură și creezi sau adaptezi produsul noilor vremuri.
Întotdeauna adaptăm produsele pentru public și nu publicul pentru produse!
Toată această perioadă a fost și încă este o probă pentru branduri și bineînțeles pentru oamenii din acest domeniu. A fost o perioadă care a scos la iveală „gunoiul ascuns sub preș”, s-au observat greșelile făcute de-a lungul timpului, adaptabilitatea oamenilor, creativitatea și proactivitatea, lucruri care întotdeauna au făcut diferența.
Ştefan MARIN – Managing Partner – White Hat Solutions – agenţie de digital marketing & web development.