Cantinele sociale au fost construite în scopul asigurării unor mese calde pentru persoanele în cauză. În funcție de anumite criterii, persoanele de toate vârstele pot beneficia de cele oferite.
Astfel, cantinele sociale au fost construite pe principii morale solide, cu purul scop de a veni în ajutorul celor aflați în impas material, financiar și medical. Astfel de locații se pot găsi în fiecare oraș din țară. Cantinele sociale vor respecta drepturile și demnitatea celor ce le vor trece pragul.
Principii de bază cu ajutorul cărora funcționează cantinele:
- Siguranța intimității beneficiarilor;
- Respectarea drepturilor de alegere;
- Cooperarea;
- Recunoașterea valorilor personale ale fiecărui individ;
- Orientarea spre rezultate;
- Îmbunătățirea continuă a serviciilor oferite în folosul beneficiarilor.
Cine poate beneficia de ajutorul cantinelor sociale?
În fiecare oraș din țară, există și vor exista astfel de centre unde oamenii în nevoie vor avea parte măcar de o masă caldă pe zi. În funcție de anumite criterii, persoane de toate vârstele pot apela la un astfel de ajutor.
Copiii ce nu au trecut de vârsta de 18 ani, care se află în familii defavorizate din punct de vedere financiar, se vor putea bucura însfârșit de o masa caldă pe zi. La fel este și în cazul tinerilor până în 26 de ani ce urmează cursuri la zi a unei instituții de învățământ. Aceștia vor putea beneficia de serviciile cantinelor sociale până la finalizarea cursurilor.
Nu sunt excluși nici pensionarii. Având în vedere situația seniorilor din România, sunt foarte mulți care nu își permit măcar o masă caldă pe zi. Pensiile sunt destul de mici, iar cantinele sociale sunt un real ajutor.
Chiar dacă din punct de vedere financiar, situația nu este chiar roz, există și bătrâni ce nu mai pot să se deplaseze singuri către locațiile acestor centre. Prin urmare, cantinele sociale au introdus o opțiune de catering, prin care cei aflați în nevoie pot beneficia de mâncare caldă direct la domiciliu, fără costuri suplimentare.
Cantinele sociale își țin ușile deschise și pentru cei ce nu realizează venituri pe un termen de maxim 90 de zile. Indiferent de situația individului, cu ajutorul unor acte ce trebuie depuse, oricine poate beneficia de minim o masă caldă pe zi.
Ce acte sunt necesare pentru a avea dreptul la serviciile cantinelor sociale?
Acordarea acestor servicii nu se realizează oricum. Trebuie depuse niște acte doveditoare care să ateste situația materială, financiară și de sănătate a persoanei în cauză. Prin urmare, cei în nevoie vor avea de depus următoarele:
- Cerere;
- Copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul);
- Copie după certificatul de naștere;
- Copie după certificatul de deces (unde este cazul);
- Copie după cartea de identitate;
- Copie după decizia de divorț (dacă este cazul);
- Hotărârea judecătorească pentru pensia de întreținere (unde este cazul);
- Adeverință de la școală pentru elevii ce urmează cursuri la zi;
- Adeverință ce să ateste că individul nu realizează venituri;
- Adeverință de la locul de muncă unde este specificat venitul net;
- Cupon de pensie (unde este cazul);
- Adeverință de la medic unde să se ateste existența unei boli contagioase sau a unui handicap;
- Ancheta socială ce este întocmită de însuși asistentul social;
- Declarație pe proprie răspundere că persoana în cauză nu deține nici un teren de proprietate.
Ce obligații și drepturi ai ca și beneficiar?
Cantinele sociale respectă drepturile oamenilor ce le calcă pragul. Însă, și beneficiarii vor avea niște obligații pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea beneficia în continuare de serviciile sociale.
Prin urmare, li se va respecta drepturile și libertățile fundamentale, pe care orice cetățean le are, fără a fi discriminați în vreun fel.
Astfel, obligațiile beneficiarilor sunt:
- Furnizarea de informații corecte cu privire la situația în care se află;
- Să respecte orarul cantinelor sociale;
- Să nu distrugă sau compromită în vreun fel bunurile unității;
- Să respecte măsurile de igienă;
- Să comunice orice modificare asupra situației lor;
- Să prezinte lunar dovada venitului.
Serviciile oferite de aceste cantine sociale sunt de mare ajutor pentru beneficiarii aflați la nevoie. O masă caldă este întotdeauna bine primită de o persoană care nu-și permite din diferite motive să aibă parte de un astfel de ospăț. Lucrurile devin cu atât mai serioase cu cât alimentele s-au scumpit, iar mulți dintre vârstnici nu-și mai permit achiziționarea celor necesare pentru prepararea meselor zilnice.
Pentru-Batrani.ro este portalul online care vă oferă toate informațiile necesare pentru alegerea celui mai potrivit cămin de bătrâni sau cantină socială. De asemenea, aici găsiți o mulțime de informații importante despre persoanele vârstnice, cele cu dizabilități sau alte cazuri sociale.