joi, decembrie 5, 2024

Ce trebuie să știți despre construcția ferestrelor eficiente energetic

Te-ai întrebat ce face ca procesul de fabricare a ferestrelor de acasă să fie eficient din punct de vedere energetic? Trebuie să vă înlocuiți ferestrele pentru a le face mai eficiente​? Cât de des… și mai ales… cu ce? Articolul de azi are răspunsurile!

Standard sau cu eficiență energetică sporită? 

Când vine vorba de eficiența energetică, un model „standard” de fereastră are de obicei două straturi de sticlă. Acest lucru înseamnă de obicei că oferă mai puțină izolație termică și fonică.

Principala caracteristică a construcției unei ferestre eficiente din punct de vedere energetic este un strat triplu de sticlă iar foile de sticla se monteaza cu bagheta distantier calda. Între aceste geamuri se află de obicei un izolator de gaz pentru a menține căldura afară vara și în interior în timpul iernii și astfel vă poate reduce costurile legate de  încălzire  sau de aer  condiționat – pe lângă economiile evidente, acest lucru poate reduce și utilizarea combustibililor fosili.

Puteți face ferestrele standard mai eficiente? 

Dacă înlocuirea ferestrelor de acasă nu este în bugetul tău sau dacă intenționezi să îți vinzi casa în curând și nu dorești să investești mulți bani în renovări costisitoare, din păcate nu poți lua măsuri pentru a crește eficiența ferestrelor vechi. Sticla, garniturile, ori feroneria nu pot sau nu merită schimbate. Tratamentele ulterioare pentru ferestre nu pot ajuta la ținerea pătrunsă a curenților de iarnă sau pot oferi umbră de căldura verii. Greu de găsit sau dificile de instalat, acestea nu se dovedesc a fi soluții viabile (folii, piese, accesorii etc.)

Așadar, dacă ferestrele sunt mai vechi și sunt pregătite pentru înlocuire sau dacă intenționezi să rămâi în casă pe termen lung, atunci ar trebui să iei în considerare înlocuirea ferestrelor standard cu ferestre mai eficiente din punct de vedere energetic.

Unele cercetări au descoperit că o casă europeană obișnuită care înlocuiește ferestrele standard cu ferestre tripan poate înregistra economii anuale de energie de sute sau mii de lei.

Dar performanta energetica a unei tamplarii poate fi atinsa doar in conditii corecte de montaj, altfel vei avea un produs foarte bun dar care montat incorect nu iti va aduce izolatia termica la care te astepti. De aceea se recomanda folosirea de membrane și folii pentru etanșarea ferestrelor și eliminarea punților termice dintre îmbinări. Astfel coeficientul de izolatie termica va fi net superior si se va evita aparitia condesului.

Uși exterioare si ferestre din PVC

Te întrebi ce sa urmaresti cand citesti o descriere de produs sau o fișa tehnica, privind eficienta termica a unei ferestre ori a unei uși?

  • Gradul de izolatie termica – prin coeficientul de transfer termic, masurat in watt pe metru patrat-Kelvin (w/m2K).
  • Profilul – vezi materialele folosite, adancimea si garniturile mediane in profil (ar trebui alese doar profile cu garnitura mediana);

Cadrul ferestrei trebuie sa izoleze, sa rezistente la impact, sa reflecte căldura radiantă și să crească rezistența la fluxul de căldură.

  • Sticla – urmărește numărul de foi, grosimea și tipul acesteia (unele opresc razele UV și efectul de sera iar altele sporesc izolatia termica)
  • Sticla Low-E – Învelișuri speciale care reflectă lumina infraroșie, menținând locuința mai caldă iarna și mai răcoroasă vara. Aceste acoperiri cu emisii scăzute reflectă, de asemenea, lumina ultravioletă, ceea ce ajută la protejarea mobilierului interior împotriva decolorării.
  • Pachete de sticla stripla  – Trei panouri de sticlă cu un spațiu umplut cu aer sau gaz în mijloc izolează mult mai bine decât un singur geam. Și… trei unități sunt mai bune decât două. Helios propune pachete de sticlă cu trei foi (tripan). Între fiecare panou este un compartiment de aer sau de gaz inert, cum ar fi argonul; argonul este mai greu decât aerul și funcționează ca un izolator atât pentru zgomot, cât și pentru căldură. Al treilea geam de sticlă, aflat la jumătatea distanței dintre geamurile interioare și exterioare ale geamurilor duble blochează aerul – lucru ce îmbunătățește performanța energetică a geamurilor duble obișnuite cu aproximativ 50%.
  • Garniturile – trebuie sa ofere o barieră eficientă împotriva aerului, apei, prafului și zgomotului, cu rezistență la abraziune. Aceasta oferă protecție împotriva scurgerilor de aer. Astfel, se asigura o bariera termica menita sa aduca o eficiență mai bună și facturi mai mici de energie.
  • Alte opțiuni – unele ferestre (de exemplu fereastra Performant 88 cu termomodul de la Helios) oferă posibilitatea adaugarii unui termomodul în camerele de armatura ale tocului si cercevelei, pentru un plus de izolatie termică.
  • Garantia

Vezi aici ferestrele Performant 88 Premium, cu sticlă triplă și descoperă gama variată de uși și ferestre termopan Helios!

- Publicitate -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
mutari mobila
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
Clinica stomatologie Bucuresti