Ce sunt semintele profesionale de legume?
Semintele profesionale de legume sunt formate dintr-un amestec omogen de seminte. Acestea sunt modificate genetic, in functie de criteriile impuse fermierilor (gust, uniformitate, culoare).
Totodata, anumite seminte dispun de rezistenta sporita impotriva bolilor si a daunatorilor.
Avantaje
- Interval de dezvoltare redus – legumele se dezvolta mult mai repede, daca au fost folosite seminte profesionale de legume;
- Forma deosebita, culoare intensa si gust delicios – posibilitatea de a modifica genetic aceste seminte ofera sansa legumelor de a se dezvolta armonios;
- Rezistenta in fata bolilor si daunatorilor – aceasta este o problema recurenta in randurile gradinarilor, dar care poate fi solutionata prin intermediul semintelor profesionale de legume si a tratamentelor agricole specifice.
Cum alegem semintele profesionale de legume?
Factorii standard de care depinde selectarea semintelor sunt urmatorii:
- Durata necesara pentru recoltare – acest factor se refera la intervalul necesar de dezvoltare a legumelor din stadiul de samanta pana la maturitate.
- Rezistenta la boli si daunatori – anumite seminte sunt concepute sa prezinte un grad de rezistenta ridicat in fata bolilor si daunatorilor.
- Micro-climatul si semintele profesionale – semintele profesionale nu sunt destinate numai cultivarii in zonele de camp. Ele pot fi cultivate si in gradina proprie. Cu toate acestea, trebuie luat in calcul tipul de sol sau nivelul de lumina solara prezente in zona respectiva.
Ce seminte se achizitioneaza toamna
Gradinaritul este o activitate unde trebuie sa iei in calcul numerosi factori precum pozitionarea, nivelul de soare, tipul de samanta, anotimpul, temperatura etc. Astfel, iata care sunte legumele ce pot fi semanate toamna.
Salata verde se adapteaza foarte bine la temperaturile scazute, astfel ca ea germineaza mult mai bine. Este o leguma apreciata pentru continutul sau ridicat de vitamine si minerale.
Perioada octombrie-noiembrie este favorabila semanarii morcovilor, intrucat acestia se dezvolta foarte bine in zonele cu ierni blande.
Se recomanda semanarea culturilor de mazare in prima parte a lunii spetembrie, astfel incat lastarii de mazare sa se dezvolte suficient inainte de iarna.
Cultura de toamna a ridichiilor se realizeaza in luna septembrie, cu o distanta de 15-25 cm intre randuri.
Spanacul poate rezista si la temperaturi de minus 25 grade Celsius si este extrem de apreciat pentru proprietatile sale nutritive.
In ciuda faptului ca se considera ca cele mai potrivite seminte sunt cele produse de culturile proprii, semintele profesionale prezinta o serie de avantaje care lipsesc semintelor naturale. Rezistenta in fata daunatorilor, intervalul scurt de maturizare si aspectul placut al legumei in forma finala sunt niste criterii pe care semintele naturale le pot indeplini, dar nu atat de usor.