joi, decembrie 5, 2024

Cele mai interesante lucruri despre vinul alb

Vinul alb este preferatul multora, dar nu trebuie sa fii un impatimit al acestuia pentru a cunoaste cateva lucruri interesante despre el. Vinul alb este cel care se lasa fermentat fara pielita bobului de strugure, iar culoarea sa poate fi galben pai, galben verzui sau galben auriu. Dintre toate tipurile de vinuri albe, cele mai comune sunt cele seci, adica cele care contin mai putin de 4 grame de zahar pe litru. Acestea sunt vinuri in cazul carora este dificila gasirea unui echilibru intre aciditate si concentratia de alcool. La polul opus se afla vinurile dulci care sunt produse prin intreruperea fermentatiei, inainte ca zaharul strugurilor sa se transforme in alcool.

Vinurile albe sunt alese ca aperitiv inainte de masa, cu desert sau ca o bautura racoritoare intre mese. Istoria acestora este bogata, iar specialistii sunt de parere ca au fost produse prima data in antichitate, in urma cu peste 7500 de ani pe teritoriul actual al Iranului. Produs mai apoi de greci, si de romani, vinul alb s-a raspandit in toata lumea, insa a devenit cu adevarat popular in secolul al XVIII-lea, datorita locuitorilor din Paris care il consumau la acea vreme pentru ca era cel mai ieftin.

Datorita procesului de macerare mai scurt, vinurile albe contin cantitati reduse de taninuri si mai putini antioxidanti in comparatie cu vinul rosu, insa sunt mai usor de consumat.

Cea mai scumpa sticla de vin alb vanduta vreodata la licitatie dateaza din 1811 a fost cumparata in ianuarie 2011 de Christian Vanneque, proprietarul unui bar in Bali, Indonezia, platind pentru aceasta 117.000 de dolari.

Vinurile spumante sunt in general albe, iar acestea sunt cele in care se pastreaza dioxidul de carbon din timpul fermentatiei si devine acidulat la deschiderea sticlei. Care este diferenta intre vinul spumant si sampanie? Sampania este vinul spumant care provine din regiunea Champagne din nord estul Frantei.

Daca ti-am facut pofta de vin alb, magazinul online al Cramei Budureasca poate fi locul ideal in care sa iti gasesti noul preferat. Bautura se poate consuma alaturi de preparate din carne de pasare, peste, fructe de mare, dar si branzeturi proaspete. Nu sunt multe vinuri in tara noastra care sa se ridice la rangul celui produs de Crama Budureasca. Doar cei mai buni struguri nobili dau viata acestui vin, indiferent ca vorbim de soiuri pure ca Sauvignon Blanc sau Tamaioasa Romaneasca sa de asamblaj din mai multe soiuri de struguri albi.

Sauvignon Blanc din gama Budureasca Premium poate fi o alegere inspirata pentru multi. Acesta iese in evidenta prin culoarea sa galben verzuie, specifica strugurilor de Sauvignon Blanc, avand nasul aromat de fructul pasiunii si un gust intens de fructe tropicale. Proaspat, dar complex, cu arome de papaya si grapefruit completate de note discrete de musetel, acest vin se simte delicat pe palatin si are o aciditate placuta. Se poate consuma alaturi de preparate din peste, fructe de mare, paste, dar si risotto cu legume, iar pentru a fi pus cu adevarat in valoare se recomanda servirea sa la o temperatura intre 10 si 12 grade.

Feteasca Regala din gama Budureasca Clasic este un alt vin care merita descoperit de catre toti impatimitii acestei bauturi. Cucereste prin culoarea sa galben pai si are un nas floral, completat cu note de grapefruit care sunt specifice acestui soi de struguri. Gustul echilibrat si placut de pere si gutuie coapta ascunde un final lung, proaspat. Vinul se dovedeste a fi foarte versatil si se poate servi alaturi de diferite preparate, in special legume la gratar, dar si peste sau carne de pasare. Pentru ca toate calitatile sale sa fie evidentiate se recomanda consumul vinului la o temperatura intre 10 si 12 grade.

Alege o sticla de vin alb din magazinul online al Cramei Budureasca si lasa-te cucerit.

- Publicitate -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
mutari mobila
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
Clinica stomatologie Bucuresti