duminică, ianuarie 19, 2025

Certificatul medico-legal obţinut în urma vătămării corporale

Obţinerea unui certificat medico-legal se poate solicita în anumite condiţii şi din anumite cauze, putând fi folosit pentru a demonstra fapte reale care au avut drept urmare anumite contexte care  ţi-au afectat calitatea vieţii şi starea de sănătate.

Cine eliberează un certificat medico legal

Un certificat medico-legal se întocmeşte şi se eliberează la cererea persoanei vătămate, într-un termen de 30 de zile de la producerea evenimentului  lezionar. După perioada de 30 de zile, certificatul poate fi solicitat doar pe baza ordinului instanţei civile sau printr-o ordonanţă emisă de organele de urmărire penală. Certificatul medico-legal reprezintă un înscris prin care un medic legist consemnează evaluarea gravităţii leziunilor suferite în urma unei infracţiuni.

Cum soliciţi un certificat medico-legal

Pot exista o serie de contexte în care vei fi pus în situaţia de a avea nevoie de o atestare a leziunilor suferite în urma anumitor incidente. Oricare ar fi starea ta, indicat este ca prima dată să mergi către o unitate medicalăă sau să soliciţi intervenţia organelor abilitate la locul faptei. Ulterior, după ce se trece de perioada critică, poţi solicita emiterea unui certificat medico-legal vatamare corporala, emis de către medicul legist. În cazul în care este posibil, vei merge personal pentru a ţi se face expertiza fizică, având asupra ta toate actele medicale doveditoare intervenţiilor suferite în urma incidentului, cât şi cele care conţin istoricul tău medical. În cazul în care nu te poţi deplasa, medicul legist poate întocmi un act pe baza documentaţiei medicale care îi va fi  pusă la dispoziţie.

Când soliciţi certificatul medico-legal

Este recomandat să soliciţi un certificat medico-legal vatamare corporala, în mai multe situaţii. Vei solicita examinarea specialiştilor în medicină legală atunci când eşti victima unui accident rutier, atât ca pieton, cât şi ca ocupant al unui autovehicul. De asemenea, vei solicita certificatul medico-legal în urma unei  agresiunii fizice, dacă  ai fost bătut sau lovit. Agresiunea sexuală este des întâlnită, astfel că nu ezita să mergi la un control medical care să ateste violul sau perversiunile sexuale, control în urma căruia medicul legist poate emite certificatul constatator. Un alt context în care poţi solicita un certificat medico-legal este acela în care ai fost supus consumului de substanţe interzise, fără acordul sau cunoştinţa ta. Imediat ce ai suspiciuni în acest sens, solicită un examen toxicologic, în cadrul unei instituţii medico-legale. De asemenea, un certificat medico-legal poate atesta sau nu dacă ai consumat băuturi alcoolice.

Pot exista situaţii în care să fii acuzat de un anumit grad de ebrietate, deşi tu nu ai consumat alcool. În urma unei testări toxicologice făcute la momentul respectiv, poţi demonstra pe baza unui certificat medico-legal că nu erai sub influenţa băuturilor alcoolice. Un certificat medico-legal se poate solicita şi în situaţii speciale, atunci când doreşti să demonstrezi că o  persoană deţine o anumită capacitate de exerciţiu în scopul încheierii anumitor acte. În aceste cazuri, medicul legist efectuează o expertiză psihiatrică, pentru stabilirea capacităţii psihice de exerciţiu, cum ar fi încheierea actelor, precum  testamentele, donaţiile sau actele de  vânzare-cumpărare.

- Publicitate -
bijuterii si accesorii

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
mutari mobila
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
Clinica stomatologie Bucuresti