Comisia Europeană se implică în lupta pentru drepturile jurnaliștilor

Comisia Europeană a organizat în cadrul primei ediţii a Forumului European al Mijloacelor de Informare în Masă, o discuție activă și care are ca scop analiza unei recomandări cu privire la protecția jurnaliștilor.. Recomandarea, publică în 2022, se va referi la probleme punctuale de securitate fizică şi on-line, punând în mod special accentul pe atacurile pe motive de sex şi minorităţi.

Vera Jurova, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, a declarat: „Asasinatul tragic al jurnalistului de investigaţii Giorgos Karaivaz ne-a amintit încă o dată că trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a proteja jurnaliştii. Lucrăm în prezent la elaborarea de recomandări către statele membre şi solicităm feed-back cu privire la asemenea măsuri precum linii directe, pregătirea şi sensibilizarea poliţiei şi justiţiei”.

Comisarul European pentru Piața Internă Thierry Breton, a declarat: ”cei care transmit informaţiile trebuie de asemenea să beneficieze de standarde dintre cele mai ridicate în termeni de protecţie a muncii lor, atât on-line, cât şi off-line (…)Este esenţial să se garanteze securitatea numerică şi autonomia jurnaliştilor în cadrul eforturilor noastre pentru a ne proteja valorile, democraţiile şi statul de drept. Sarcina noastră constă în a elabora un standard european pentru protecţia jurnaliştilor”.

Este o măsură de bun augur care ilustrează respectul de care trebuie să se bucure presa la nivel european și mondial.

Lasă un comentariu