Constituția din 1991-3 decenii

Constituția României a fost adoptată la 21 noiembrie 1991. A intrat în vigoare la 8 decembrie 1991, în urma validării referendumului național.

Constituția României a fost amendată în 2003. Amendamentele au fost validate de referendumul din 18-19 octombrie 2003. Legea de revizuire a Constituției României a intrat în vigoare la 29 octombrie 2003.

Constituția din 1991- legal adoptată dar imperfectă

S-a speculat faptul că această Constituție ar fi fost ilegală, deoarece Decretul Lege Nr. 2 din 27 decembrie 1989 al FSN precizase că „sunt și rămân desființate toate structurile de putere ale fostului regim dictatorial”.

În optica unora, se considera că ar fi fost în vigoare Constituția din 1923, deci forma republicană de guvernare, insituită în 1947, funcția de Președinte al României, instituită în 1974 ar fi fost caduce.

Totuși, Constituția din 1923 a fost înlocuită în 1938 și parțial repusă în vigoare în 1940 și 1944.

Transformările din 1989 fiind făcute pintr-o Revoluție. Este clar că decretul se referea la regimul Ceaușescu din perioada 1965-1989.

România avea o altă configurație teritorială și administrativă în 1923. Organizarea administrativă actuală a României  datează din 1968. Au fost unele modificări legate de județe și reorganizări de comune.

În 20 mai 1990, România a organizat alegeri pentru Parlament Bicameral (Senatul revenea de la desființarea din 17 iunie 1946) și pentru funcția de Președinte al României.

Constituția din 1991 reglementa o realitate care funcționa din mai 1990 și până în noiembrie 1991. În 1992, s-au organizat alegeri în acord cu noua Constituție.

Atât timp cât alegerile din 1990 nu au fost contestate internațional era clar că autorii Constituției (cel mai cunoscut a fost Antonie Iorgovan) nu se mai puteau raporta la momentul 27 decembrie 1989. Atunci CFSN și-a asumat conducerea interimară a României, iar consultările se făceau ăntr-un Consiliu Provizoriu de Uniune Națională-CPUN.

Constituția din 1991 are o serie de aspecte legate de insuficienta delimitare a atribuțiilor de reprezentare externă între Președinte și Prim-Ministru.

Disputa s-a tranșat prin decizia CCR care afirmă că Președintele reprezintă România la  întrunirile internaționale și la Consiliul European.

Constituția din 1991: Președintele nu are suficiente puteri

În plus, Președintele României nu are pârghii de a se putea opune unei legi. Practic nu are drept de veto nici absolut nici relativ. Acest fapt a fost interpretat ca o dorință a autorilor Constituției de a nu permite „apariția unui al doilea Ceaușescu”.

Așadar, Președintele nu poate să refuze o lege decât o dată. El nu poate refuza o propunere de premier decât o dată. A doua formulă a legii, trimisă la promulgare nu poate fi întoarsă. Asta chiar dacă Președintele are motive întemeiate să nu fie de acord cu ea. La fel, a doua propunere de premier a unei coaliții nu poate fi refuzată chiar dacă motivația este mai mare decât la prima.

Parlamentul nu poate înlătura un guvern demis

Parlamentul poate decide suspendarea Președintelui cu majoritate simplă, demiterea făcându-se prin referendum. Președintele poate dizolva Parlamentul dacă acesta dă vot de blam succesiv unui număr de doi premieri desemnați cu majoritate simplă. Dar dacă este respins un premier, iar celălalt nominalizat își depunde mandatul, interimatul care nu poate dura mai mult de 45 de zile poate continua indefinit până la a doua venire în Parlament.

Atunci este clar că Parlamentului nu i se respectă statutul de putere constituțională. O dată ce ai dat vot de blam ca Parlament, cel pe care l-ai demis continuă să conducă cu puteri limitate. Dar acest guvern nu poate face rectificări bugetare, nu poate da ordonanțe de urgență, iar în cazul vacanței parlamentare, un guvern demis nu poate conduce.

Când orice lege ajunge să fie adoptată numai după pronunțarea CCR este clar că în Constituția din 1991, multe mecanisme nu sunt eficiente. Ca de exemplu, actualul blocaj guvernamental lasă în pericol bugetul de stat pe anul în curs și pe anul viitor, fiindcă proiectul trebuie finalizat în decembrie 2021.

Lasă un comentariu