Craciunul inseamna un brad, o dispozitie festiva, cadouri dulci, rasete de copii, precum si, desigur, Mos Craciun.. Cu siguranta, fiecare dintre noi, cel putin o data in viata, ne gandeam daca acest personaj vine, chiar daca nu aveam bradul impodobit de Craciun.
Versiunea principala este ca Mos Craciun a venit la oameni si pe vremuri, dar nu le-a dat cadouri, era considerat rau si rece, toata lumea avea o frica pentru el…
La inceputul aparitiei crestinismului, a aparut un Mos Craciun nou si complet diferit: intr-un costum rosu, imaginea cardinalului Sfantului Nicolae. A fost un preot, foarte amabil si iubitor de copii si, mai ales, ascultator, a dat cu siguranta multe daruri.
La inceputul secolului al XIX-lea, Mos Craciun a fost inventat in Statele Unite.. Si pana in secolul al XIX-lea, aceste sarbatori au fost considerate pur religioase si nimeni nu a dat nastere copiilor in aceasta zi.
In ceea ce priveste Rusia, il puteti gasi pe Mos Craciun in opera lui Odoevsky, el a aparut cam in acelasi timp cu Mos Craciun al americanilor. Prin urmare, criticii literari inca discuta cine a inventat primul pe Mos Craciun actual… Rusia sau Statele Unite?!
In zilele noastre, Mos Craciun este personajul principal din povestea Craciunului si cel mai asteptat, de catre copii. El aduce darurile dorite tuturor copiilor si exista de asemenea o regula ca in noaptea dintre 24-25 decembrie, sa ii fie lasati biscuiti si o cana de lapte cald langa brad, pentru ca acesta sa se poata odihni cateva secunde, in casa fiecaruia. Mos Craciun este un personaj aduce cu el nu doar bucurie copiilor ci si adultilor si este un personaj de nelipsit.
Originea si semnificatia Craciunului
Ce inseamna Craciunul? Acest festival este sarbatorit in intreaga lume in moduri diferite, in cultura religioasa este sarbatorit comemorarea nasterii lui Isus si are o semnificatie pe care in acest articol o veti descoperi, precum si originea si semnificatiile simbolurilor Craciunului
Pe 25 decembrie sarbatorim Craciunul, dar care este sensul Craciunului? Cuvantul Craciun estelatinesc „nativĭtas, nativātis” care inseamna nastere. De aceea, in religia crestina, se sarbatoreste nasterea lui Isus si mesajul pe care el il transmite lumii.
Dar in religia crestina exista opinii diferite despre semnificatia si celebrarea Craciunului, din aceste trei motive:
- Biblia nu specifica exact data la care s-a nascut Isus Hristos. Multi oameni cred ca pe 25 decembrie Isus nu s-a nascut din cauza climatului din Israel si a obiceiurilor pastorilor in timpul iernii.
- Conform unor studii, Iisus s-a nascut in aprilie, iar data a fost schimbata de Constantin, imparat roman, pentru a-i multumi pe romani.
- Multe dintre traditiile pe care le avem astazi si au fost sarbatorite toata viata noastra de Craciun isi au originea in paganism, un exemplu in acest sens fiind pasajul din Biblia Isaia 44:9-18 si Ieremia 10.1-16 unde interzic sa aiba brazi de Craciun decorati in case.
Astazi Craciunul este sarbatorit peste tot in lume si in fiecare loc intr-un mod cu semnificatii diferite, in cele mai multe locuri familiile si cei dragi se aduna pentru pranz si cina, oferindu-si reciproc cadouri si multumind pentru ceea ce au. Cele mai frumoase cadouri le-am gasit aici
Un alt sens al Craciunului este iluzia si dorinta de a arata valorile umane care in timpul anului sunt dificil de exprimat sau care sunt uitate- iubirea, afectiunea, bucuria, unitatea familiei, pacea, acestea toate sunt valorile pe care le transmite perioada sarbatorilor de iarna- Craciunul in sine. De Craciun familia se aduna, prietenii se revad, se canta colinde, se mananca alimente gatite in casa de gospodine si se impart amintiri pretioase…