De ce este necesar sa alegeti cea mai buna si sigura locatie din casa pentru amplasarea acvariului?
Intretinerea responsabila a acvariului inseamna urmarea anumitor reguli de baza. Iar una dintre cele mai trecute cu vederea reguli este alegerea unei locatii sigure pentru amplasarea acvariului. Cine ar vrea sa cheltuiasca bani pe echipamente scumpe, pesti si acvariu, doar pentru ca acestea sa fie distruse si acvariul spart?
De cele mai multe ori, proprietarii novice nu inteleg pericolele gazduirii unui animal intr-un acvariu de sticla sau uita pur si simplu de aspectul sigurantei amplasarii. La urma urmei, este interesant sa cumperi un acvariu nou si pesti iar atunci cand va aduceti acasa primii pestisori ultimul lucru pe care il aveti in minte este ca acvariul s-ar putea sa nu fie in siguranta.
Potentiale pericole la amplasarea acvariului
Usile
Amplasarea acvariului langa o usa este o miscare destul de periculoasa. Imaginati-va ca cineva o deschide in graba; un vizitator care nu stie despre acvariu sau un copil prea entuziasmat pentru a-si aminti. Cand contactul se face la unghiul corect, usa poate impinge acvariul de pe suport sau il poate sparge. Aceasta din urma este o posibilitate reala atunci cand manerul usii este la nivelul acvariului.
Nu uitati de usile principale de acces in locuinta. Daca atunci cand acestea sunt deschise se creeaza curenti de aer rece nu este o zona indicata pentru amplasarea acvariului.
Ferestrele
Ferestrele pot cauza moartea pestilor in decurs se cateva ore. Mai concret, lasand sa patrunda lumina directa a soarelui. Temperatura apei difera pentru fiecare specie si trebuie mentinuta corespunzator.
Chiar si atunci cand intre acvariu si ferestre exista o draperie subtire sau jaluzelele sunt trase, apa dintr-un acvariu amplasat in apropiere se poate incalzi rapid. Problema nu este ca pestele va fierbe insa apa incepe sa piarda oxigen intr-un ritm rapid si moartea are loc de obicei prin asfixiere. La fel, nici aerul rece care se strecoara prin ferestre nu este de dorit.
Desi nu este la fel de grava, lumina soarelui incurajeaza si o problema cu algele. Este genul de problema care ii face pe vizitatori sa creada ca acvariul dvs. este o cutie dreptunghiulara plina cu iarba de mlastina. Oricine s-a luptat vreodata cu aceasta mizerie verde poate garanta faptul ca monstrul algelor este o problema dura care se lipeste si revine, indiferent de efortul depus pentru a-l elimina.
Bolurile pentru pesti sunt vulnerabile
Acvariile mari au punctele lor slabe, dar bolurile mici pentru pesti sunt deosebit de vulnerabile. Sunt usoare si pot fi rasturnate cu usurinta.
Temperatura locuintei
Fiecare incapere tinde sa aiba propriile fluctuatii de temperatura. Alegeti incaperea care va oferi cea mai stabila temperatura pentru acvariu. Amintiti-va intotdeauna ca un incalzitor de apa nu este solutia pentru o camera rece. Sigur, isi fac treaba – intr-o anumita masura. Dar daca o camera este de obicei rece, scaderile drastice ale temperaturii cauzate de curenti de aer si pe timpul iernii pot scadea imunitatea pestilor impotriva bolilor. Cel mai bine este sa identificati camera perfecta – una care nu este nici prea calduroasa, nici prea rece.
Copiii
Copiii sunt niste fiinte minunate. Ei inventeaza jocuri cu mingea, alearga prin casa si le place sa introduca jucarii in apa, mai ales cand exista pesti adevarati in ea! Asa e, copiii sunt un pericol chiar si pentru ei insisi atunci cand vine vorba de a va pastra acvariul in siguranta.
Acest lucru nu inseamna ca copiii sunt rau-intentionati. Cei mai multi trebuie sa fie invatati ca pestii necesita o manipulare blanda, care exclude prea mult zgomot si miscare.
Curiozitatea
Copiii au o fascinatie naturala pentru pesti. Acest lucru ar trebui canalizat intr-un mod bun, cum ar fi ajutarea unui parinte cu intretinerea acvariului.
Cum puteti preveni incidentele legate de copii si acvarii
- Nu amplasati acvariul intr-o zona cu trafic intens
- Invatati-i pe copii ca pestii au nevoie de intimitate si de admiratie blanda
- In cazul in care un copil manifesta un interes puternic, permiteti-i sa va ajute cu sarcinile de ingrijire in timp ce il supravegheati
- Copiii se pot rani si ei; puneti deoparte toate echipamentele si substantele chimice legate de acvariu care ar putea provoca rau copiilor
- Daca este necesar, plasati acvariul intr-o camera incuiata, in care copiii nu pot intra
- Suportul acvariului trebuie sa fie solid si rezistent la lovituri
- Alegeti o locatie care va permite sa urmariti atat pestii, cat si copiii
- Nu sunt permise jocuri cu mingea sau jocuri de aruncare in acea zona
Zone cu trafic intens
Copiii stiu si inteleg faptul ca pestii nu sunt caini. Ei inteleg ca acestui tip de animal de companie nu ii plac oamenii care fac multa galagie. Aceasta regula se aplica si pentru adulti.
Acvariile pot arata uimitor la intrarea intr-un restaurant elegant dar acesti pesti se confrunta cu un stres extrem. Exista prea mult sunet si miscare. In mod similar, s-ar putea dori sa folositi un acvariu pentru a infrumuseta o anumita zona din casa dar de prea multe ori acestea sunt zone cu trafic intens.
Pestii necesita un ritm foarte simplu. Cand nivelurile de stres ajung la un anumit punct, chiar si cei mai duri pesti vor claca. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa va apropiati niciodata de ei. Cand acvariul este amplasat intr-un colt linistit acasa sau intr-un birou, atunci hranirea si privirea ocazionala nu vor provoca prea mult stres.
Cateva sfaturi privind alegerea celui mai sigur loc pentru amplasarea acvariului
Desigur, cel mai bun mod de a evita orice efort este sa alegeti locul potrivit inainte de a amenaja un acvariu! Cu toate acestea, nu este totul pierdut daca cineva isi da seama ca bucataria nu este cel mai bun loc pentru acel acvariu de 150l plin cu pesti. Scoateti din apa pentru a reduce greutatea si transportati acvariul la noul loc. Schimbarea apei nu ar trebui sa fie prea drastica deoarece aceasta ar putea avea un impact negativ asupra pestilor dvs., mai ales daca exista inca clor in apa.
Amplasarea acvariului nu este doar despre siguranta. O buna pozitionare a acvariului poate usura si munca de intretinere a acestuia. Astfel:
- Acvariul nu ar trebui amplasat prea aproape de perete sau mobilier. Trebuie sa aveti un acces facil la spatele acvariului (de fapt, la orice parte a acestuia) in timpul curatarii.
- Daca amplasati acvariul langa o sursa de apa, schimbarile saptamanale de apa se vor realiza rapid.
- Existenta unei prize in apropiere va scuteste de la a folosi un prelungitor de care oamenii se pot impiedica; in plus, arata si inestetic.
- In mod ideal, ar trebui aveti un raft sau un dulap pentru a pastra toata hrana si echipamentul pentru pesti la indemana.