duminică, ianuarie 19, 2025

Cum alegi o rasnita electrica pentru acasa?

Ti-ai dori sa te poti bucura de o rasnita de cafea de calitate. Iti place foarte tare mirosul aromat al cafelei proaspat macinate si ai decis ca ar fi bine sa cumperi o rasnita electrica de cafea. 

Dar cum alegi o rasnita buna de cafea? Ce functii ar trebui sa aiba rasnita ideala?

Trebuie sa te gandesti la nevoile tale si ale familiei, in functie de cum va place sa o beti, in functie de cantitatea de cafea consumata pe durata unei zile etc. Modelele variaza in functie de dimensiune si moduri de functionare.

Criterii de alegere a unei rasnite de cafea

  • In functie de gradul de macinare reglabil. Cele mai bune rasnite de cafea iti ofera optiunea alegerii gradului de macinare: mare pentru o cafea la ibric, mediu pentru filtrele de cafea cu picurare si fina pentru espressoare.
  • Macinarea cu bavuri sau cutit

Nu toate rasnitele macina cafeaua in mod uniform, insa cele cu bavuri o fac, desi sunt mai costisitoare.

  • Rasnitele ceramice sunt prevazute, de asemenea, cu bavuri dar au o duritate mai mare pentru a macina de la mare la pulbere si au si o durata mai mare de viata decat celelalte tipuri de rasnite de cafea.
  • Rasnita multifunctionala. Poti incerca o rasnita care macina mai multe ingrediente, nu doar cafea. Alune, nuci, ierburi aromatice, condimente, ceai. 
  • Usurinta curatarii. Pentru unele modele de rasnite de cafea este posibila spalarea in masina de spalat vase. Alte modele sunt prevazute cu un accesoriu tip perie speciala pentru curatarea recipientului de rasnire, nefiind necesar a fi spalata intreaga rasnita.
  • Garantie si service. Cauta o rasnita cu minim 24 de luni garantie si cu un reprezentant service aproape de zona ta.
  • Capacitate. Gandeste-te pentru cate persoane vei pregati cafeaua in mod regulat si alege rasnita de cafea in functie si de acest criteriu.
  • Viteza si putere. Nu alege o rasnita de cafea cu peste 15.000 de RPM, deoarece caldura produsa va arde boabele, iar aroma nu va mai exista.
  • Dozare. Adica, modul in care rasnita distribuie pudra rezultata imediat dupa ce este macinata.
  • Zgomot. Rasnita cu discuri conice este mai silentioasa decat multe alte rasnite de cafea. 
  • Materialul lamelor. Alege lame din inox sau ceramica. Dezavantajul lamelor ceramice (perfecte pentru espresso) este ca daca se ciobesc, sunt inlocuite cu dificultate. Lamele din inox se pot strica, dar se pot inlocui cu usurinta. Dezavantajul acesteia este ca rasnita se uzeaza in cativa ani de utilizare.

Cafeaua proaspta macinata nu se compara cu cafeaua gata macinata pe care o cumparam. 

Poate ca pare greu sa macini cafea in fiecare dimineata. Dar daca alegi o rasnita de cafea care sa macine boabele in dimensiunea dorita de tine, astfel incat sa o poti folosi pentru ibric, cafetiera sau espressor, te vei bucura de cafeaua ta preferata.

Tipuri de rasnite de cafea

Pentru cafetiera se poate folosi orice rasnita, insa daca vrei sa prepari un espresso sau o cafea turceasca, ai nevoie de rasnita care sa macine extrem de fin si uniform.

  1. Rasnita de cafea cu lame sau 2 cutite rotative. Cel mai comun tip de rasnita datorita probabil pretului mic, pret cauzat de recipientul metalic cu 2 lame ascutite puse in miscare de un motor electric. O parte din boabe este macinata grosier, alta este facuta pulbere. Nu putem vorbi de boabe macinate fin sau uniform. Viteza de rotatie a cutitelor este foarte mare. Daca macinarea dureaza mai mult de 20 de secunde risti sa arzi boabele, iar rezultatul va fi afectarea calitatii aromei. 
  2. Rasnita de cafea cu discuri de macinare. Cea mai buna rasnita de cafea. Macinarea boabelor este perfecta. Uniform, in dimensiunea pe care ti-o doresti. Specialistii in ale cafelei spun ca aceasta consistenta uniforma se traduce in diferenta enorma a calitatii gustului. Aceasta rasnita este de 2 tipuri, 
  • Cu discuri conice. Pret mare, silentioasa si boabe macinate perfect uniform. 
  • Cu discuri plate. Accesibila la pret, dar zgomotoasa.

Rasnita de cafea manuala. Cunoscatorii considera ca acest tip de rasnita este cel mai bun pentru cea mai uniforma granulatie a boabelor. De aceea este important sa alegi una ergonomica, confectionate din sticla sau plastic. 

Granulatia cafelei si ce cafea se prepara in functie de boabele macinate.

  1. Extra grosiera. Te vei bucura de cold brew coffee.
  2. Grosiera. Vei folosi aceasta cafea macinata la filtrul de cafea.
  3. Medie. Se foloseste pentru cafetiera clasica, filtru de cafea plat.
  4. Medie spre fina. Se foloseste pentru prepararea la filtrul de cafea conic.
  5. Fina. Se prepara la espressor.

O rasnita buna de cafea este mijlocul ideal de a savura in orice moment doresti, o cafea proaspata si delicioasa. Electrica sau manuala, daca vei tine cont de criteriile de selectie, vei achizitiona una dintre cele mai bune rasnite de cafea.

- Publicitate -
bijuterii si accesorii

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
mutari mobila
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
Clinica stomatologie Bucuresti