Avantajele de a fi programator par nenumărate, în top fiind acela că ești căutat de toate companiile aflate la început de drum sau în plină dezvoltare. În plus, știm cu toții că veniturile IT-iștilor, în special a programatorilor, sunt consistente, iar trendul de creștere continuă.
Dincolo de aceste beneficii însă, ceea ce contează cel mai mult pentru oricare dintre noi (sau pentru unii) este sentimentul că faci ceva care te ajută să te dezvolți atât profesional, cât și personal, dar și că produci un impact semnificativ prin talentele și abilitățile tale.
În afară de faptul că specializarea de programator îți schimbă viața în numeroase feluri, în mare parte pozitive, activitatea în acest domeniu îți transformă de asemenea și creierul, conform celor mai recente studii realizate de cercetători. Lucrul cu limbajele de programare și coduri sursă, identificarea erorilor și rezolvarea lor sunt procese care activează diferite părți din creier, așa cum au scos la lumină descoperirile specialiștilor, și produc efecte pe termen lung.
Când logica întâlnește creativitatea, iar limbajul abilitățile matematice, ceea ce este foarte comun pentru dezvoltatorii software, acest mix aduce rezultate remarcabile, atât pe plan profesional, cât și personal.
Studiile oamenilor de știință au demonstrat faptul că rebusurile, puzzle-urile, cititul și jocurile de societate cu un nivel mai complex de înțelegere pot preveni apariția demenței la persoanele mai în vârstă. Este același lucru valabil și pentru programatori?
Da, chiar mult mai valabil. În ciuda faptului că din afară, pentru necunoscători, codarea și limbajele de programare par plictisitoare, lipsite de suflet, ele solicită și chiar amplifică funcțiile de care este responsabilă emisfera dreaptă a creierului. Ca să înțelegem, cele două emisfere cerebrale au funcții diferite. Cea stângă lucrează cu procese care țin de rațiune, logică, gândire algoritmică, calcule matematice și limbaj, transformă simțurile și percepțiile în raționamente cauzale, etc. Emisfera dreaptă răspunde de partea emoțională, sentimente, simțuri, afecțiune, procesarea muzicii, a diferitelor forme de artă, creativitate, fantezie și imaginație.
Folosirea în exces doar a uneia dintre emisfere conduce la diferite dezechilibre atât la nivel energetic, cât și în planul fizic în modul în care operăm zi de zi. Avem nevoie de o sincronizare, o folosire armonioasă a celor două. Așa că dacă te consideri un artist, cineva creativ, imaginativ, care stă mai slab la capitolul calcule matematice, algoritmi, gândire logică șamd, atunci poate chiar este timpul să iei în considerare urmarea unui curs de programare, atât pentru avantajele practice, cât și pentru o activare mai armonioasă a celor două emisfere cerebrale.
Și deci ce se întâmplă cu creierul programatorilor?
Amplificarea abilităților cognitive
Cu siguranță merită să înveți codare de la o vârstă fragedă, dar nu e târziu nici ca adult. Un studiu realizat în 1990 a scos la iveală faptul că studenții care urmau cursuri de programare au înregistrat cu 16 procente mai mult la testele de abilități cognitive decât cei care nu urmau astfel de formări (studiu realizat de Yuen-Kuang Cliff Liao).
Pe măsură ce activează tot mai mult în acest domeniu, s-a observat că pentru dezvoltatorii software se amplifică și skill-uri precum atenția și eficiența, aceștia înregistrând scoruri mai mari decât colegii lor începători. Aceste abilități sunt corelate cu zone specifice ale creierului (zona frontală, parietală și lobul temporal).
Dezvoltarea capacității de învățare
Asta plus crearea de noi conexiuni neuronale și întărirea celor existente deja sunt alte două beneficii majore care se observă treptat în studiul asupra creierului programatorilor. Pe lângă dezvoltarea atenției și eficienței, codarea activează și centrii care țin de înțelegere și memorare.
Ei bine, ți-ai făcut o idee deja despre cum schimbă programarea creierul și ce skilluri se dezvoltă pe parcurs. Dacă erai tentat și înainte, iar acum te-am convins să dai o șansă acestui domeniu, te invităm la unul dintre evenimentele noastre gratuite de prezentare a cursurilor IT pe care le punem la dispoziție. Poți participa la 2, 3 eventuri diferite Step It Academy pentru a înțelege mai multe despre fiecare limbaj de programare în parte, iar apoi să îți alegi ce curs crezi că ți s-ar potrivi cel mai mult (sau nu).
Eventurile se țin la sediu (București), durează 2 ore, de regulă în timpul săptămânii de la 19:00 la 21:00 și cuprind și o parte practică în care fiecare participant va crea primele linii de cod.
Te încurajăm să fii curios, să explorezi domeniul programării chiar dacă nu a fost ceva la care te-ai gândit anterior să încerci. Vei fi surprins de schimbările pe care le vei observa în multe aspecte atât profesionale, cât și personale. Ca să nu mai vorbim de perspectivele de joburi și venituri!
Detalii despre toate eventurile noastre găsești aici: https://bucharest.itstep.org/events