Lumina albastră este emisă de toate ecranele moderne, iar în timp, îți poate afecta vederea. Cantitatea la care ești expus zilnic crește, cu fiecare minut petrecut în plus, cu ochii în ecranele digitale. Pentru minimizarea efectelor negative ai nevoie de ochelari de protecție și de mici ajustări tehnologice.
Telefonul, computerul, tableta, televizorul, soarele și corpurile de iluminat artificiale emit lumină albastră. Majoritatea dispozitivelor electronice, de ultimă generație, oferă o oarecare protecție ochilor. Lumina albastră poate stimula, într-o primă fază, vigilența și funcția cognitivă, dar, utilizarea excesivă a obiectelor electronice, distanța mică dintre ochi și acestea, precum și cantitatea de lumină absorbită de ochi face ca vederea să fie supraexpusă acestui tip de stimul. Rezultatele sunt oboseală și deteriorarea celulelor retiniene, ceea ce conduce la apariția afecțiunilor oftalmologice.
Îți oferim în acest material informațiile necesare pentru a-ți proteja ochii de lumina albastră a ecranelor.
Prevenție și protecție
Purtarea ochelarilor cu lentile de protecție pentru calculator blochează lumina albastră nocivă, care provine de la dispozitivele mobile, computere și corpuri de iluminat artificiale. Poți trece pe la Lensa Craiova pentru a achiziționa ochelari cu lentile care filtrează lumina albastră. Dacă porți ochelari de vedere pentru corectarea diverselor vicii de refracție, poți beneficia de integrarea lentilelor protectoare pentru ecrane cu lumină albastră la ochelarii prescriși.
În situația în care nu ai probleme cu vederea, poți opta preventiv pentru ochelarii cu lentile de protecție pentru calculator, fără dioptrii, antireflex și contrast mărit, pentru o vedere cât mai clară.
Ajustări necesare
Luminozitatea din camera în care lucrezi la computer trebuie ajustată. Probabil nu ai luat în calcul până acum această variantă, dar este obligatoriu să acorzi importanță aspectului, prin micșorarea contrastului dintre mediul ambiant și ecran, pentru a reduce oboseala ochilor.
Un nivel constant de lumină în jurul tău, atunci când utilizezi dispozitivele digitale este necesar, pentru a preveni deteriorarea vederii și apariția afecțiunilor oftalmologice cu repercursiuni iremediabile asupra ochilor.
Setări speciale la dispozitivele digitale
Atunci când alegi o mai mare luminozitate la dispozitivele utilizate nu faci altceva decât să te expui la o cantitatea sporită de lumină albastră. Ajustând luminozitatea ai posibilitatea să reduci expunerea la lumina albastră. Aparatele moderne au filtre pentru această nuanță pe care trebuie să le utilizezi eficient, astfel încât să menții vederea clară și corectă o perioadă îndelungată.
O altă variantă este reprezentată de filtrele speciale pe care le poți aplica pe smartphone și computer, menite să îți ofere același tip de protecție ca ochelarii pentru ecranele moderne, însă nu pot fi înlăturate la fel de rapid.
Distanțare și pauze dese
Distanța la care te poziționezi față de computer, televizor sau telefon este esențială pentru claritatea și protecția vederii. Menținerea posturii și a distanței adecvate de 60 – 70 de centimetri față de dispozitivul cu lumină albastră, parcurgerea de sus în jos a ecranului sunt elemente importante, alături de limitarea timpului petrecut pe dispozitivele moderne, mai ales pe întuneric.
Relaxarea ochilor și clipirea frecventă sunt obiective de avut în vedere, un motiv în plus pentru a lua pauze dese când lucrezi la computer, pentru ca mușchii oculari să se poată deplasa corespunzător și să se asigure umectarea suprafeței exterioare a globului ocular.
Alimentație corespunzătoare
Dieta nu este benefică doar pentru menținerea greutății corporale și a sănătății generale, ci și pentru protecția vederii în fața acțiunilor nocive din mediul extern. O alimentație bazată pe legume verzi, fructe, lactate și proteine de origine animală, de calitate, alături de odihnă de cel puțin 8 ore pe noapte fără întreruperi, cu evitarea factorilor de stres îți asigură și protecția vederii.
Controale oftalmologice periodice
Sănătatea ochilor poate fi menținută și prin realizarea controalelor oftalmologice periodice. La examinarea fundului de ochi, specialistul poate observa primele semne ale unei afecțiuni care nu manifestă simptome. Tratamentul acordat la debut poate conduce la vindecare și la evitarea unor complicații grave pentru vedere.
Protejarea ochilor față de lumina albastră a ecranelor este un obiectiv ce nu trebuie neglijat. Expunerea la o cantitate mare de lumină albastră constant a ochilor dăunează grav vederii. Măsurile pe care le poți lua pentru a limita efectele nocive sunt relativ simple, trebuie doar să conștientizezi riscurile și să nu le minimalizezi!