Podelele din lemn adauga caldura si confort fiecarei case, iar majoritatea sunt usor de ingrijit daca sunt curatate corespunzator pentru a le mentine stralucirea. Dar, traficul pietonal intens si praful care in mod inevitabil se depune continuu pot face ca parchetul sa arate murdar, iar daca ai animale de companie, murdaria se acumuleaza si mai repede.
Lasand deoparte estetica, trebuie sa pastrezi parchetul curat, deoarece este mai sigur si mai sanatos pentru tine. Praful si murdaria pot face ca parchetul sa devina alunecos si periculos. In plus, acarienii din praf pot declansa astm si afectiuni respiratorii.
Cat de des trebuie curatat parchetul?
Pentru a le mentine finisajul curat si stralucitor, podelele din parchet trebuie aspirate sau maturate o data la doua-trei zile, iar scurgerile trebuie indepartate de indata ce apar. O curatare mai minutioasa a podelei trebuie facuta saptamanal sau lunar, in functie de cat de intens este aceasta folosita.
Instrumente de care ai nevoie pentru curatarea parchetului
Uneltele pe care le folosesti pentru a curata parchetul pot varia. O matura cu peri moi este cea mai buna alegere pentru a indeparta firimiturile si nisipul de pe podeaua din lemn de esenta tare, prevenind in acelasi timp zgarieturile suplimentare. Perii pot fi din nailon sau cauciuc. Ambele tipuri ajuta la indepartarea eficienta a particulelor.
Capetele de mop din microfibra atrag praful mai bine decat mopul de bumbac sau burete si pot fi spalate si curatate cu usurinta. In timp ce poti folosi un aspirator pe podeaua din parchet, cel mai bine ar fi sa optezi pentru unul care are role cu peri moi si o bara retractabila pentru a preveni zgarierea. Utilizeaza accesoriul cu perie pentru tapiterie pentru a ajunge la colturile camerei.
Solutii pentru curatarea parchetului
Deoarece majoritatea pardoselilor din parchet sunt sigilate cu poliuretan sau poliacril, este esentiala alegerea unei solutii de curatare care sa lase suprafata parchetului stralucitoare si fara dungi. Nu utiliza niciodata substante chimice dure, cum ar fi inalbitor cu clor, amoniac, ulei de pin sau otet nediluat. Alege in schimb detergenti profesionali care sunt conceputi special pentru curatarea suprafetelor din lemn. Pentru curatare, toarna un capac (40 ml) de detergent intr-o galeata cu 5 litri de apa calduta, apoi aplica lichidul obtinut pe suprafata de lemn folosind un mop, o carpa sau un burete.