AcasăSănătateCum se manifesta artrita mainii si cum poate fi tratata?

Cum se manifesta artrita mainii si cum poate fi tratata?

Te confrunti in mod frecvent cu dureri persistente in maini? Exista multe boli ale mainii care provoaca durere si disconfort, artrita fiind una dintre cele mai intalnite. Dar ce tip de artrita ar putea fi cea care iti cauzeaza probleme? Raspunsul nu este intotdeauna evident.

Exista doua forme comune de artrita: artrita reumatoida (pe scurt, RA) si osteoartrita (OA). In timp ce artrita reumatoida este o boala inflamatorie cronica si progresiva, in care sistemul imunitar ataca membrana sinoviala (acel tesut care acopera capsula articulara), osteoartrita este un tip de artrita degenerativa cauzata de uzura articulatiilor. Desi sunt diferite, cele doua afectiuni au multe simptome similare.

De mentionat ca RA si OA nu sunt singurele tipuri de artrita care afecteaza mainile. Sunt insa cele mai frecvente.

​Ce simptome provoaca artrita mainii?

Atat artrita reumatoida, cat si osteoartrita se manifesta prin durere, rigiditate, umflare si sensibilitate la nivelul articulatiilor mainii, in special dimineata. Pacientii cu artrita reumatoida prezinta cateva simptome suplimentare, care nu sunt observate la cei cu osteoartrita, cum ar fi caldura si inrosire a mainilor. De asemenea, artrita reumatoida tinde sa afecteze ambele maini, in timp ce osteoartrita apare, de regula, doar in mana dominanta.

Un alt lucru care poate fi revelator pentru determinarea tipului de artrita a mainii este durata rigiditatii matinale. Se stie ca pacientii cu artrita inflamatorie (reumatoida) se confrunta, de regula, cu o rigiditate prelungita, ce poate dura mai mult de o ora. Rigiditatea celor mai multi pacienti cu osteoartrita este de scurta durata, atenuandu-se in cel mult 15 minute.

​Ce altceva ar putea cauza dureri la nivelul mainii?

Dupa cum am mentionat deja in randurile de mai sus, exista o multime de boli ce pot provoca durere si disconfort in mana si incheietura mainii. In afara de artrita, sindromul de tunel carpian, una dintre cele mai intalnite neuropatii de compresie la nivelul mainii, ar putea cauza durere in mana, in special in primele 4 degete ale mainii. Aceasta afectiune apare atunci cand nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi ai mainii, este strans sau comprimat in tunelul carpian, un pasaj ingust aflat in incheietura mainii. Sindromul de tunel carpian apare, de regula, la persoanele care isi folosesc in mod excesiv mana si incheietura mainii, insa este des intalnit si in sarcina si la cei care sufera de diabet sau boli ale tiroidei.

Durerea de mana este, de asemenea, un simptom al maladiei Dupuytren, boala cunoscuta si sub numele de contractura aponevrozei palmare. Aceasta afectiune provoaca dezvoltarea unui nodul dureros sub pielea palmei, care, in timp, se structureaza intr-o coarda, tragand degetul in asa fel incat sa para ca este retractat in palma. Nu se stie de ce apare maladia Dupuytren, insa se crede ca fumatorii, diabeticii si cei care au convulsii prezinta cel mai mare risc.

​Cum se trateaza artrita mainii?

Artrita este o boala care nu poate fi vindecata, insa care poate fi tinuta sub control. Tratamentul ei se bazeaza pe ameliorarea simptomelor, reducerea proceselor inflamatorii articulare, imbunatatirea functiei mainii si prevenirea distructiilor si deformarilor articulare.

La aparitia primelor simptome, este recomandat sa te adresezi unui medic specializat in bolile si chirurgia mainii.

Pe baza unui examen clinic si a testelor paraclinice, specialistul in chirurgia mainii iti va putea stabili diagnosticul final, urmand sa iti recomande un tratament adecvat.

Atat persoanelor cu artrita reumatoida, cat si celor cu osteoartrita, li se recomanda deseori medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru gestionarea durerilor. Cei cu o forma de artrita inflamatorie pot lua, de asemenea, medicamente antireumatice modificatoare ale bolii pentru reducerea inflamatiei si prevenirea aparitiei de leziuni articulare suplimentare.

Un alt tratament benefic atat pacientilor cu artrita reumatoida, cat si celor cu osteoartrita sunt injectiile cu substante cu rol antiinflamator (corticosteroizi). Pentru cei cu osteoartrita pot fi de ajutor si injectiile cu acid hialuronic, o substanta ce ajuta la lubrifierea articulatiilor, desi acestea sunt de cele mai multe ori recomandate pentru gestionarea durerii la articulatiile mai mari, cum ar fi genunchii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele

magazin online de bijuterii

Farmacia online Dr.Max
Tradesilvania

Taxi Heathrow

Ortodont
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

ITexclusiv.ro